Naslovnica ŽIVOT 3 prirodne materije koje mogu sprečiti srčani udar – 4 prirodna jedinjenja...

3 prirodne materije koje mogu sprečiti srčani udar – 4 prirodna jedinjenja koja mogu otčepiti arterije – Ove supstance izbegavati

S obzirom na to da su srčane bolesti glavni uzrok smrti u razvijenom svetu, sve što može sprečiti ili preokrenuti kardiovaskularne bolesti trebalo bi da interesuje zdravstvene radnike i širu javnost.

Nažalost, milioni još uvek nisu svesni opsežnog dela biomedicinske literature koja podržava upotrebu prirodnih jedinjenja za sprečavanje i čak izlečenje srčanih bolesti.

Umesto toga, godišnje troše milijarde dolara na visoko toksične lekove za snižavanje holesterola, poput statinskih lekova, samo zato što su im lekari tako prepisali.

[adsenseyu5]

Loš savet je postao pravilo, a ne izuzetak. Na primer, posle decenija preporučivanja takozvanog aspirina u „malim dozama“ za sprečavanje srčanih bolesti i moždanog udara, dokazi sada ukazuje na to da je on uzrokovao znatno više štete nego koristi. 

Dakle, imajući to na umu, pogledajmo mali, ali značajan uzorak prirodnih, na bazi hrane zasnovanih alternativa ovim lekovima kroz objektiv kliničke i biomedicinske literature.

Tri prirodne materije koje smanjuju rizik od smrti povezane sa srcem

[adsenseyu1]

Omega-3 masne kiseline:

Istraživanje pokazuje da se rizik od iznenadne srčane smrti smanjuje pri konzumiranju višeg nivoa omega-3 masnih kiselina. Istraživanje pod nazivom „Nivoi masnih kiselina dugog lanca n-3 i rizik od iznenadne smrti“, je otkrilo da su n-3 pronađene masne kiseline u ribama u velikoj meri povezane sa smanjenim rizikom iznenadne smrti kod muškaraca bez dokaza o ranijim kardiovaskularnim bolestima.

Druga studija iz 2002. godine otkrila je da unošenje omega-3 masnih kiselina smanjuje ukupnu smrtnost i iznenadnu smrt kod pacijenata koji su već imali srčani napad.

[adsenseyu6]

Treba napomenuti da najprodavanija klasa lekova protiv holesterola poznata kao statini mogu zapravo smanjiti efikasnost omega-3 masti u zaštiti srca. To je ponuđeno kao objašnjenje zašto novija istraživanja pokazuju da konzumiranje omega-3 masti ne umanjuje rizik od srčane smrtnosti.

Vitamin D:

Nivoi ovog esencijalnog jedinjenja su direktno povezani sa rizikom od smrti prouzrokovanoj svim uzrocima. Dostizanje najnižih (25 odsto) nivoa vitamina D povezano je sa 26 odsto povećanom stopom smrtnosti od svih uzroka.

[adsenseyu4]

Predloženo je da udvostručenje globalnih nivoa vitamina D može značajno da smanji smrtnost. Istraživanja objavljena u 2009. godini potrvđuju da su niži nivoi vitamina D povezani sa povećanom smrtnošću od svih uzroka, ali i da je efekat još izraženiji kod kardiovaskularne smrtnosti. Ovi nalazi su kasnije ponovo potvrđeni. 

Magnezijum:

Uloga magnezijuma u ​​zaštiti od srčanih bolesti je velika. Poznato je da čak i ubrzano starenje srčanog mišića koje doživljavaju oni u dugim svemirskim letivima nastaje usled nedostatka magnezijuma.

U 2010. godini, objavljeno je da su kardiovaskularni rizici značajno niži kod pojedinaca koji izlučuju više nivoe magnezijuma, što ukazuje na njegovu zaštitnu ulogu.

 

Četiri prirodna jedinjenja koja mogu otčepiti arterije

Nar:

za ovo izvanredno voće otkriveno je da može da preokrene debljinu karotidne arterije (tj. začepljenje) za čak 29 odsto u roku od jedne godine.

Identifikovan je širok spektar mehanizama koji mogu biti odgovorni za ovaj efekat, uključujući: 1) snižavanje krvnog pritiska 2) borbu protiv infekcije (pritisak u arterijama često sadrži bakterije i viruse) 3) sprečavanje oksidacije holesterola 4) smanjenje upale. 

Arginin:

Predklinička i klinička istraživanja pokazuju da ova aminokiselina ne samo da sprečava napredovanje ateroskleroze, već takođe preokreće bolesti povezane sa procesom.

[adsenseyu1]

Jedan od mehanizama kojim se to postiže je povećavanje proizvodnje azotnog oksida koji je obično uništen u krvnim sudovima gde je oštećena unutrašnja obloga (endotelium), što rezultira disfunkcijom.

Beli luk:

Ne samo da smanjuje mnoštvo rizičnih faktora povezanih sa arteriosklerozom i zadebljanjem arterija, već takođe značajno smanjuje rizik od srčanog udara i moždanog udara.

Istraživanje je potvrdilo da beli luk inhibira stvaranje arteriosklerotskog pritiska. Koristi belog luka su izuzetno velike. Identifikovano je preko 150 bolesti za koje je potvrđeno da ova izvanredna kulinarska i lekovita biljka pomaže u njihovom lečenju i sprečavanju.

B-kompleks:

Jedna od retkih kategorija vitamina za koju je potvrđeno da ne samo da smanjuje napredovanje sakupljanja pritiska u arterijama, već ga zapravo preokreće.

[adsenseyu4]

Studija iz 2009. utvrdila je da unošenje vitamina B-kompleksa značajno smanjuje napredovanje subkliničke ateroskleroze u ranom stadijumu kod zdravih pojedinaca. B-vitamin kompleks takođe smanjuje debljinu karotidnih arterija kod pacijenata koji imaju rizik od cerebralne ishemije.

Drugo moguće objašnjenje ovih pozitivnih efekata je uloga vitamina B u smanjenju proizvodnje homocisteina i ostalih aminokiselina koje oštećuju krvne sudove. 

Neprijatne supstance za srce koje treba izbegavati:

Nesteroidni anti-inflamatorni lekovi:

Lekovi kao što su aspirin, ibuprofen i Tilenol povezani su sa povećanim nivoom kardiovaskularnih smrti. 

[adsenseyu5]

Statinski lekovi:

Ironija je da je to upravo kategorija lekova koja se promoviše na globalnom nivou kao pogodni lekovi za primarnu i sekundarnu prevenciju kardiovaskularnih bolesti i srčane smrti, povezani sa gotovo 300 štetnih uticaja na zdravlje. Statinski lekovi imaju pogubne uticaje na zdravlje. 

Pšenica:

Iako se o ovoj vezi retko raspravlja, čak i kod onih koji promovišu dijetu bez žitarica i pšenice, pšenica ima izuzetan kardiotoksični potencijal, zajedno sa preko 200 dokumentovanih štetnih uticaja na zdravlje. 

Webtribune.rs

UPOZORENJE: Zabranjeno nezakonito kopiranje, prisvajanje i falsifikovanje ovog članka, sajtu Kurir.rs

[adsenseyu6]
[adsenseyu5]