10 društvenih mreža koje možete koristiti A DA NIKAD NISTE ČULI ZA NJIH

internet

Istaknute činjenice o novom skandalu „Cambridge Analytica“ su loše, a optika je još gora za Fejsbuk, koji se već dugo suočava sa višestrukim bitkama kako u pravnim sudovima, tako i na sudu javnog mnjenja. Ali ovo je zapravo samo kap koja je prelila čašu dugotrajnog problema.

Sa #DeleteFacebook haštag trendom na društvenim medijima i velikom petorkom – Amazon, Google, Apple, Microsoft i Facebook – koja iz dana u dan postaje nepouzdanija, možda ćemo uskoro videti promenu u javnom raspoloženju ka drugom relevantnom trendu i to neverovatnom brzinom. Mase će konačno biti spremne da usvoje duh decentralizovanih društvenih medija u svojim životima.

Postoji šest osnovnih razloga zašto bi društvene medije trebalo voditi kroz blockchain tehnologiju: distribuisani konsenzusni mehanizmi obezbeđuju bolju bezbednost i privatnost.

Blockchain eliminiše cenzuru i štiti slobodu govora anonimnim korisničkim meta-podacima.

U blockchain-u vi niste poizvod (vaši meta-podaci se ne skupljaju u komercijalne svrhe). Eliminsanjem centralnog servera, korisnici imaju više kontrole nad svojim sadržajem. Tokeni, novčići i smart kontakti blockchain-a čine transakcije i plaćanja laganijim.

Decentralizovane mreže bez eksternih načina plaćanja znače da je „crowdfunding“ mnogo lakši.

Upotreba blockchain-a nastavlja da raste eksponencijalno. Trenutni projekti budući potencijal blockchain-a koji je potencijal za proizvodnju energije. Drugim rečima, ovo je samo početak. Ovde je lista 10 novih blockchain projekata koji bi mogli postati decentralizovani Davidi fejsbukovom Golijatu:

Steemit – Steemit je vrsta decentralizovanog Reddit-a gde korisnici mogu da zarađuju kripto novčiće „Steem“ tako što objavljuju i uređuju sadržaj. Steemit je jedna od platformi društvenih medija zasnovana samo na blockchain-u, sa stotinama hiljada korisnika, i jedan je od najboljih primera blockchaing arhitekture bez servera.

OnG.social – OnG social je blockchain društveni medij za korisnike i širenje uticaja. To je druga kompanija u istoriji koja radi na dva blockchain-a – Ethereum i Wave – što njegove mere šrifrovanja čini stabilnijim i sigurnijim. U stvari, infrastruktura je toliko obećavajuća da im je IBM dao svoju podršku.

Sola.ai – Još jedna decentralizovana društvena mreža sledeće generacije koja omogućava svojim korisnicima da monetizuju svoj sadržaj. Sola koristi algoritme veštačke inteligencije i korisničke reakcije da “generiše prihod od oglašavanja, korisničkih plaćanja i partnerstava“. Sola ekosistem stvara unutrašnje tržište za sopstvene aplikacije razvijene u zajednici, a zatim prihod deli sa korisnicima. Njegovu decentralizovanu arhitekturu je nemoguće ugasiti, i kreatori tvrde da je “imun na blokadu i cenzuru“.

Mewe – Mewe je “društvena mreža sledeće generacije“ koja za sebe koristi haštag #not4sale. Smatra se mogućom zamenom za Tviter. Osnovan od strane zagovornika onlajn privatnosti Marka Vejnstejna, MeWe nema reklalme, nema cenzuru, i nema praćenja.

Obsidian – Obsidian je moguća zamena za Facebook Messenger, blockchain koji može zaobići “kolačiće“. Podaci se ne koriste za analitiku i oglašavanje. Piter Meklori, generalni direktor Obsidian-a, objašnjava da decentralizovani pristup razbacuje metapodatke širom sveta.

Nexus – Nexus je aplikacija društvenih medija zasnovana na blockchain-u, gde korisnici mogu “sklapati poslove ili razmenjevati vrednosti putem kriptografski potpisanih i izvršenih ugovora“. Decentralizovani sistem se može pohvaliti sigurnom autentifikacijom i anonimnošću za korisnike koji su zabrinuti zbog cenzure od strane represivne vlade. Osnivač Džejd Mulholand kaže da je cilj da se “eliminiše sva invazija na privatnost koju velike korporacije trenutno obavljaju“.

Indorse – Indorse je alternativa LinkedIn-u baziran na Ethereum blockchain-u, koji promoviše “ekonomiju veština“ sa sopstvenom valutom. Ovaj sistem je maglovito sličan Steemit-u u tome što svoje korisnike nagrađuje sopstvenim tokenima u zamenu za pomoć u izgradnji platforme. Prema rečima Guranga Torvekara, CTO i koosnivačem Indorse-a, upotreba Ethereuma za dopunu drugih novih tehnologija može dovesti do revolucije društvenih medija.

Synereo – Synereo i njegova izvorna kriptovaluta- AMP, nude rešenja za Ekonomiju pažnje, omogućavajući direktnu i platformski agnostičku monetizaciju originalnog sadržaja postavljenog bilo gde na mreži.

Akasha – Akasha teži da bude istinski revolucionarna platforma gde svako, od umetnika do matematičara, može komunicirati bez straha od cenzure.

Leeroy.io – Leeroy je označen kao klon Tvitera. Izgrađen na Ethereum blockchain-u, Leeroy zahteva instalaciju MetaMask-a i skup je i težak za upotrebu. Međutim, on “predstavlja potpunu disintermedijaciju od Tvitera i smrtnu kaznu reklamnom poslovnom modelu.. U budućnosti će sve drušvene mreže biti kao Leeroy- javna organizacija koja živi na Internetu, što korisnicima ostavlja kontrolu nad njihovim podacima, adekvatno nadoknađuje kreatorima sadržaja njihove napore, u potpunosti je u vlasništvu zajednice, i izgrađen je za korisnike.“

Webtribune.rs