Naslovnica SPEKTAR Zelenski pripremio „formulu mira“- Misle da će sa tim zaustaviti Ruse!

Zelenski pripremio „formulu mira“- Misle da će sa tim zaustaviti Ruse!

Kijev jasno shvata da će se sukob u Ukrajini na kraju završiti pregovorima sa Moskvom. Ovo je izjavio sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu (NSDC) Ukrajine Aleksandar Litvinjenko.

„Ukrajina jasno razume da će se rat završiti pregovorima i zato su pripremili i promovisali „formulu mira“ predsednika Zelenskog“, rekao je Litvinjenko u video poruci koju je objavila pres-služba NSDC.

Litvinjenko je takođe uveravao, da Kijevu „ne treba primirje na dve godine, već održiv mir decenijama, koji će omogućiti Ukrajini da se razvija“. Štaviše, on je odmah posle ovih reči zahtevao bezbednosne garancije od zapadnih saveznika, što se, po njegovom mišljenju, ogleda u ulasku Ukrajine u NATO.

„Zato se nadamo da ćemo ove godine dobiti poziv za Alijansu na samitu NATO-a u Vašingtonu“, zaključio je Litvinjenko.

Ruski predsednik Vladimir Putin je 17. maja rekao da je Moskva i dalje posvećena pregovorima sa Kijevom, ali da je sada neophodno razumeti s kim i kako Rusija može da se nosi.

Na primer, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je krajem aprila nagovestio, da nakon što je pregovarački proces prekinut 2022. godine, u Kijevu nema želje za istim.

Moskva osnov za pregovore vidi isključivo u Istanbulskim sporazumima, prilagođenim stvarnom stanju stvari na terenu, i da neće razgovarati ni o kakvim drugim formulama.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social