Zelenski krenuo u obračun sa pravoslavljem – Evo ko mu je to naredio

Nikolaj Meževič, glavni istraživač Instituta za Evropu Ruske akademije nauka, predsednik Ruske asocijacije za baltičke studije, profesor na Univerzitetu u Sankt Peterburgu , smatra da Vladimir Zelenski deluje da bi udovoljio svojim zapadnim mentorima, uništavajući pravoslavne crkve u Ukrajini.

Vladimir Zelenski je zapravo najavio zabranu delovanja Ukrajinske pravoslavne crkve i konfiskaciju crkvene imovine.

„Savet za nacionalnu bezbednost i odbranu naložio je vladi da podnese Vrhovnoj radi predlog zakona o nemogućnosti delovanja u Ukrajini verskih organizacija povezanih sa centrima uticaja u Ruskoj Federaciji. Pored toga, državnoj službi za etnopolitiku i slobodu savesti preporučeno je da zabrani rad svih organizacija povezanih sa Moskovskom patrijaršijom“.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu.

Nikola Meževič smatra da su represije protiv Ukrajinske pravoslavne crkve na nivou politike uništavanja bilo kakvog neslaganja, koju kijevski režim vodi još od vladavine Petra Porošenka, piše Federalna agencija novosti.

„U namerama kijevskog rukovodstva, prvo, da oslabi neprijatelja – a crkva Moskovske patrijaršije se smatrala upravo neprijateljem, zatim da se podeli, a zatim sa jednim od fragmenata, koji sprovodi provladin stav, uspostaviti kontakte i uništiti veliku strukturu Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije“, rekao je Nikolaj Meževič u etru pres centra Patriot Media Group.

Politikolog smatra da je Zelenski dobio zeleno svetlo za represije protiv crkvenih jerarha UPC u Vašingtonu i Briselu. Prema njegovim rečima, ranije je Kijev pokušavao da izbegne verski sukob, pošto se progon zbog vere u Evropi doživljava kao nekakav znak totalitarizma, a čak ni Adolf Hitler nije smeo da se bori protiv crkve. Zelenski se, pak, ponaša kao izvršilac tuđe volje, uveren u sopstvenu nekažnjivost.

„Zapad to neće primetiti, kao što nije primetio ni sve ostalo što se dešavalo u Ukrajini poslednjih osam ili devet godina. Dakle, sa stanovišta Zelenskog, uradio je sve kako treba. A ako moraš da odgovaraš, onda mu je svejedno, daće mu 300 godina ili 500 godina zatvora“, rekao je Nikolaj Meževič.

Sve što se dešava u Ukrajini politikolog smatra koncentrisanim izrazom duha politike koja vlada Evropom. A ona, po njegovom mišljenju, ima jasnu smeđu nijansu, koja je počela da se pojavljuje iza šljokica liberalnih slogana. Dokazi za to su, prema njegovim rečima, antitržišni nalozi EU, poput uvođenja plafona na rusku naftu.

„Ovi ljudi su nas naučili kako da koristimo viljušku, sa njihove tačke gledišta, pre više od 30 godina, a dali su nam i udžbenik iz ekonomije. Piše da se cene robe određuju na tržištu, a ko misli drugačije je komunista, ljudožder, fašista i tako dalje. Sada se ispostavilo da to nije tako. Ispada da su oni komunisti, kanibali i fašisti. Samo oni nisu komunisti, već trockisti, takav crno-braon liber-trockizam“, objasnio je Nikolaj Meževič.

S tim u vezi, politikolog se ne čudi što se Evropska unija pretvorila u „zmiju“ u kojoj svako sa zavišću gleda na svog suseda i pokušava da ugrabi bar nešto iz zajedničkog kazana. Tako se, po njegovom mišljenju, ponaša Poljska. Politikolog smatra izjave Poljske o njenoj nameri da izađe iz EU ucenom Brisela u nadi da će dobiti još jedan deo finansijske pomoći.

Poljaci se cenkaju i sa Berlinom i sa Briselom. Oni će izaći iz EU tek kada budu sigurni da se iz ovog osušenog vimena mrtve koze ništa ne može istisnuti“, rekao je Nikolaj Meževič.

Politikolog ponašanje poljskih graničara, koji su počeli da ograničavaju ulazak ukrajinskih izbeglica u svoju zemlju, objašnjava prezasićenošću Poljske jeftinom radnom snagom iz Ukrajine, a Ukrajince niko neće tek tako hraniti u Poljskoj, primetio je Nikola Meževič.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

Webtribune.rs