ZBOG OVOGA JE MOSKVA POBESNELA: Militanti na aerodromu Almati zaplenili putnički avion koji je leteo za Moskvu – MUNJEVITA REAKCIJA

Militanti su uspeli da otmu avion na aerodromu Almati.

Teroristi koji su napali međunarodni aerodrom Almati uspeli su da otmu putnički avion, koji je trebalo da dopremi nekoliko desetina putnika u Moskvu.

Militanti su opkolili avion, ne dozvoljavajući mu da poleti. Podatke o ovom pitanju navodi publikacija „ORDA”, koja prenosi da je zahvaljujući ruskoj vojsci koja je odmah stigla u Kazahstan, zajedno sa lokalnim bezbednosnim zvaničnicima, aerodrom očišćen od terorista do tri sata ujutru (6. januara).

Putnici u avionu su pušteni. Poznato je da je avion pripadao avio-kompaniji Er Astana, iako ranije nisu dati podaci o zapleni aviona i putnika od strane militanata.

Putnicima leta bilo je dozvoljeno da se ukrcaju u avion po hitnom postupku. Zauzeli su slobodna mesta. Avion je skoro odmah počeo da se kreće ka pisti.

Preko zvučnika se oglasio pilotov glas koji je govorio da polovina prtljaga nije na vreme utovarena. Posle otprilike dva minuta, avion je stao, a stjuardese su zatvorile zastore.

Na pitanje putnika „Šta se dešava“, osoblje je odgovorilo da avion poleće.

Međutim, 20 minuta kasnije, komandir letelice je kontaktirao putnike i rekao da su putnici i osoblje aerodroma evakuisani. On je dodao da let neće biti održan.

Nakon nekog vremena, stjuardese su se presvukle u civilno odelo, što je uplašilo putnike. Čuo se zvuk roga. Sa prozora se videlo službeno vozilo, sa čovekom za volanom.

Stjuardese su odgovorile da to nije službenik aerodroma, već terorista. Prema rečima stjuardese, oko 10 naoružanih bandita je opkolilo avion.

Operacija oslobađanja aerodroma, prema rečima osoblja, završena je u tri sata ujutru., – prenosi publikacija „ORDA“.

Ranije je saopšteno da je ruska vojska direktno uključena u čišćenje aerodroma Almati od terorista, nakon čega je vazdušna luka uzeta pod kontrolu i zaštitu.

Zauzvrat, predsednik Kazahstana Tokajev je saopštio da su teroristi zaplenili pet civilnih aviona odjednom, međutim, zahvaljujući blagovremeno sprovedenoj protivterorističkoj operaciji, niko od građana nije povređen, a vazdušna luka je potpuno oslobođena od militanata unutar sat.

Međunarodni aerodrom Almati trenutno još ne prihvata letove, međutim, vazdušna luka je pod punom kontrolom vladinih snaga Kazahstana i ruskih vojnih jedinica koje čuvaju aerodrom na oklopnim vozilima.

Na našem “Telegram” kanalu možete pratiti naše odabrane najbolje vesti i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama. “Telegram morate instalirati na mobilnim telefonima preko Play Prodavnice.  OVDE

Webtribune.rs