OČIGLEDNO ZAŠTO BAŠ SADA – Rusija će izvesti pet lansiranja dva najopasnija oružja u istoriji

Tokom godine Rusija namerava da izvrši pet lansiranja teške međukoncentracione rakete Sarmat i jedno lansiranje Avangard RK odjednom.

Izvori kažu da do kraja ove godine ruska vojska planira da izvrši najmanje pet lansiranja teške interkontinentalne balističke rakete „Sarmat“, kao i najmanje jedno probno lansiranje domaćeg hipersoničnog raketnog sistema „Avangard“.

Testovi ICBM Sarmat ukazuju na činjenicu da je raketa spremna za ispitivanja, kao i na činjenicu da do kraja ove godine može da bude usvojena za upotrebu.

Pored testiranja najnovijeg ruskog naoružanja, postoje pretpostavke da će ove godine biti lansirane i ICBM „Jars“, „Osina-RV“, „Topol-ME“ i „Sirena-M“.

„Ranije je objavljeno o planovima za izvođenje 5 probnih lansiranja 15A28 „Sarmat“ ove godine.

Pominjanje raketne formacije Jasnenski ukazuje na planove za lansiranje 15A35-71 Avangard da bi se potvrdile karakteristike.

Poznato je predstojeći početak letnih ispitivanja kompleksa Osina-RV i Topol-ME.

Tekuće naoružavanje 28. raketne divizije i tekuće naoružavanje 7. raketne divizije sugeriše najmanje jedno serijsko lansiranje Jarsa.

Moguće je da će za završetak letnih testova komandnog raketnog mobilnog kompleksa Sirena-M biti potrebno još jedno lansiranje.

Ostaje nepoznato u kojoj meri takve pretpostavke odgovaraju stvarnosti, međutim, ranije je javljeno da se teška interkontinentalna balistička raketa Sarmat planira za usvajanje u službu krajem 2022. – početkom 2023. godine, što je nemoguće bez odgovarajućih testova.

Na našem “Telegram” kanalu možete pratiti naše odabrane najbolje vesti i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama. “Telegram morate instalirati na mobilnim telefonima preko Play Prodavnice.  OVDE

Webtribune.rs