Naslovnica IZA OGLEDALA Zašto se Putin nije obogatio kao zamenik gradonačelnika Sankt Peterburga?

Zašto se Putin nije obogatio kao zamenik gradonačelnika Sankt Peterburga?

[adsenseyu2]

njvbfdn378687fh

[adsenseyu3]

Sve u svemu, Putin je bio iskren, barem po ruskim standardima. Živeo je prosto i radio marljivo. Protivnik ga je optužio da je kupio vilu od milion dolara u Francuskoj, nakon čega je Putin odgovorio tužbom za klevetu i dobio slučaj na sudu godinu dana kasnije, navodi Linč.

Alen Linč je objasnio kako su pokrenute optužbe o korupciji u Rusiji, koje su raširili Putinovi liberalni protivnici.

Dok jedni kažu da se Putin zauzeo kako bi stekao bogatstvo svojom politikom, Linč pruža podatke da je upravo suprotno:

Putin nije bio korumpiran, bar ne u konvencionalnom, podmitljivom smislu. Njegova skromna i nemoderna odeća je prvi svedok toga.

Dok je bio zamenik gradonačelnika, on je preuzeo letnju vikendicu od istočnonemačkog konzulata, postavivši čak i saunu tamo, ali kada je vikendica izgorela u leto 1996., njegova životna ušteđevina od 5.000 dolara je izgorela sa njom.

[adsenseyu4]

Činjenica da je, kao gradonačelnik drugog po veličini grada u Rusiji i najveće luke, uspeo za 5 godina da skupi samo 5.000 dolara, dok su se drugi Rusi bogatili na svojim položajima, ukazuje na neke druge motive iza Putinovih aktivnosti.

Vreme je najveći sudija, sada posle toliko vremena Putinove vladavine, nazire se Rusija kao nova i moćna Imperija. To najbolje govori o Putinu kao čoveku i državniku.

Sve u svemu, Putin je bio iskren, barem po ruskim standardima. Živeo je prosto i radio marljivo. Protivnik ga je optužio da je kupio vilu od milion dolara u Francuskoj, nakon čega je Putin odgovorio tužbom za klevetu i dobio slučaj na sudu godinu dana kasnije, navodi Linč.

Nove optužbe da je Putin korumpiran i da se okružio bivšim KGB-ovcima potiču od levičarskih i liberalnih lokalnih protivnika ruskog predsednika, kako su pokazali Linč, Pol Kreg Roberts i M. S. King.

Zapravo, manji deo Putinovih savetnika je bio umešan u KGB. Optužbe za to su najverovatnije pokrenuli neokonzervativni mediji.

Isto kao što su hvalili Jeljcina, tako sada kritikuju nacionalističkog Putina, koji je ubrzo u zapadnim medijima postao „siledžija KGB-a“ i „korumpirani vođa“ koji želi da „vrati Sovjetski savez“.

[adsenseyu1]

Jedan od većih ruskih domaćih izvora optužbi o korupciji jeste ruski političar Boris Nemcov. Nemcov, identifikovan kao „novi liberal“ predstavlja dugotrajnog Putinovog protivnika i favorita Džona MekKejna i drugih „mejnstrim konzervativaca“.

On već dugi niz godina pravi brojne napade u vidu pamfleta na Putina, optužujući ga da je pokrao „na milijarde rublji“ i namestio izbore. U svakom slučaju, njegovim tvrdnjama fale izvori koji bi ih potkrepili.

To bi bilo kao da je Al Gor napisao pamflet o Džordžu V. Bušu pred izbore 2000. godine: i on i njegov sadržaj bi odmah postali sumnjivi.

Webtribune.rs

[adsenseyu5][adsenseyu5]

[adsenseyu2]