Zašto je post koristan i kako utiče na naš organizam?

Post je vreme kada ljudi teže ka telesnoj i duhovnoj ravnoteži sa sobom i okruženjem. Uzdržavanjem od masne i teške hrane jačamo svoje zdravlje, a uzdržavanjem od loših misli i navika postajemo srećniji i zadovoljniji sobom.

Bilo je onih koji su dugo smatrali post ako ne štetnim, onda beskorisnim za ljudski organizam. Međutim, brojne studije pokazuju da ograničenja u hrani i odbacivanje loših navika može biti izuzetno korisno za zdravlje.

Ako izuzmemo teška genetska oboljenja, gotovo svi naši zdravstveni problemi povezani su sa načinom života. Naučnici tvrde da to kako se osećamo u 25–30% slučajeva zavisi od naših gena, a čak 70% od toga kako živimo.

Dobra vest je da promenom životnog stila možemo poboljšati svoje zdravlje i živeti duže. Ali postavlja se pitanje – koji način života voditi?

Ipak, tokom poslednjih 50 godina dijetolozi su došli do mnogih zaključaka. Kada je nauka uspela da zaviri u ćeliju i shvati šta se tamo dešava kada živimo na određen način, postalo je očigledno da je skromnost ključ zdravlja i dugovečnosti.

Post nam upravo može pomoći da obnovimo svoj organizam, budući da je to vreme za skromnost u svakom smislu, a posebno kada su hrana i piće u pitanju.

Šta se dešava u organizmu kada postimo?

Tokom posta, prema verskim pravilima, čovek treba da jede „siromašnu“ hranu i da izbegava bilo šta životinjskog porekla. Na taj način se na nekoliko nedelja smanjuje broj kalorija i unosi samo biljna hrana.

Zahvaljujući postu, s jedne strane smanjujemo unos kalorija, a sa druge konzumiramo samo biljnu hranu koja obogaćuje naše telo ksenobioticima.

Biljke sadrže iste te ksenobiotike koji, kada dospeju u organizam, pokreću mehanizme čišćenja tela od štetnih supstanci. Dakle, telo počinje da se oslobađa ne samo ksenobiotika, već i sopstvenih toksičnih supstanci koje se s vremenom nakupljaju u organizmu.

Mesni proizvodi i brza hrana ne sadrže ksenobiotike, tako da, kada konzumiramo masne, prerađene i nehranljive namirnice, u našem telu se ne aktiviraju mehanizmi za čišćenje od toksina, već se samo nagomilavaju.

Post nije gladovanje, već čišćenje

Da, post je vreme ograničenja kada je hrana u pitanju, ali to ne znači da narednih nekoliko nedelja treba jesti krekere i zelenu salatu. Ima puno posnih namirnica u kojima možete uživati i isto tako ukusnih i zdravih napitaka, kojima možete zameniti alkoholna pića.

Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći u toku posta.

Zamenite jutarnju kafu hladno ceđenim sokovima

Svi znamo koliko ljudima ujutru prija da popiju šoljicu kafe u tišini. Međutim, s obzirom na to da je post vreme uzdržavanja i sticanja zdravih navika, pokušajte da se odreknete ove prijatne navike bar dok post traje.

Umesto kafe, koja izvlači tečnost iz organizma i kofeina u njoj, koji izaziva veštački stres, probajte hladno ceđene sokove.

Uživaćete u punom ukusu, a i pružiće vam svakako više energije u toku dana.

Umesto mleka, probajte biljne alternative

Ljubitelji napitaka sa mlekom ne moraju da ga se odriču, jer postoje brojne alternative u vidu kokosovog, bademovog i ovsenog mleka. Toliko su ukusni i hranljivi da postoji mogućnost da vam ostanu među gastronomskim favortima i nakon završetka posta.

Pijte dovoljno vode

Veoma je važno redovno piti čistu vodu. Morate pronaći svoj balans. Neki se ne osećaju dobro bez 3 litra vode dnevno, dok drugima bude dovoljno i 1,5–2 litra.

Ne treba da pijete vodu na silu i onda kada vam se ne pije, ali nije dobro ni popiti samo par čaša dnevno. U čašu vode možete dodati i malo limunovog soka i tako sebi obezbediti odlično i zdravo osveženje.

(B92)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social