Dobar život u EU je samo bajka: 38 odsto Evropljana više ne jede tri puta dnevno

Skoro svaki treći Evropljanin rekao je da je preskočio obrok iako je bio gladan, dok njih 21 odsto ne jede ne bi li prehranili svoju decu

Ipsosovo istraživanje Evropski barometar o siromaštvu i nesigurnosti, kojim je obuhvaćeno više od 10.000 ljudi, utvrdilo je da skoro 40 odsto Evropljana ne može da priušti tri obroka dnevno, dok gotovo svaki treći stanovnik Starog kontinenta opisuje svoju finansijsku situaciju kao nesigurnu, ali i tvrdi da bi neočekivani trošak mogao drastično da im ugrozi već godinama ozbiljno načet budžet.

Za ovu situaciju anketirani krive sve veće cene i plate koje stagniraju, odnosno ne prate „neverovatnu“ inflaciju. A teške finansijske prilike primoravaju na „komplikovane“ izbore – skoro svaki treći Evropljanin rekao je da je preskočio obrok iako je bio gladan, a to je posebno izraženo u Grčkoj i Moldaviji.

Ozbiljnost situacije se najbolje ogleda u odgovorima pojedinih roditelja koji ograničavaju svoju ishranu kako bi prehranili decu. Njih 21 odsto reklo je da su bar jednom bili u prilici da ne jedu dovoljno da bi jeli njihovi mališani.

Više od polovine ispitanih, u većini zemalja, izjavilo je da strahuju od povećanja troškova za hranu, struju, grejanje i razne druge troškove.

Suočeni s rastućim troškovima života Evropljani se, pored hrane, odriču i grejanja, ali i lečenja.

Istraživanje Fondacije Džozef Rauntri u junu je pokazalo da 5,7 miliona domaćinstava s niskim primanjima u Velikoj Britaniji nema dovoljno novca za hranu.

Ipsos je naveo i da samo petnaest odsto ispitanih ne obraća pažnju na svoje svakodnevne troškove, dok podaci „Evrostata“ ukazuju da je stopa rizika od siromaštva za ukupno stanovništvo EU u 2021. iznosila 17 procenata.

(rt.rs)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social