Naslovnica SPEKTAR Zapad uznemiren: Moskva će pomagati Pjongjangu ne samo u pravljenju satelita

Zapad uznemiren: Moskva će pomagati Pjongjangu ne samo u pravljenju satelita

Obnova prijateljskih odnosa između Severne Koreje i Rusije ozbiljno brine zapadne države.

Povod za opštu uzbunu je poseta Kim Džong Una Vladivostoku i Vladimiru Putinu gde su dvojica lidera više od pet sati razgovarala i razmatrala pretnodne posete ruske strane Demokratskoj Narodnoj Republici Koreji.

Predsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Državnnog saveta DNRK Kim Džong Un sastali su se na kosmodromu Vostočni u Amurskoj oblasti. Putin je izjavio da Kim Džong Un ima veliko interesovanje za kosmičke tehnologije.

Odgovarajući na pitanje novinara da li će Moskva pomagati Pjongjangu pravljenju satelita, Putin je rekao da su on i šef Severne Koreje upravo zato boravili na kosmodromu.

Tokom pregovora, koji su održani iza zatvorenih vrata, lideri dve zemlje pokrenuli su mnogo važnih pitanja, uključujući specijalnu vojnu operaciju na teritoriji Ukrajine.

«Rusija vodi sveti rat za odbranu svog državnog suvereniteta i svoje bezbednosti» – rekao je Kim Džong Un.

Prethodno je u Severnu Koreju putovao ministar odbrane RF Sergej Šojgu. Radi učešća u proslavi 70. godišnjice završetka Korejskog rata.

[adsenseyu1]

Već tada je krenuo histerični talas publikacija u zapadnim medijima povodom formiranja «osovine zla». Naime, Šojgu se dogovorio sa severnokorejskim kolegom, Kan Sun Namom, o jačanju vojne saradnje Rusije i Severne Koreje.

Vojni stručnjaci su odmah krenuli sa pitanjima šta sve podrazumeva to «jačanje»?

U prvom redu to je otvaranje perpsektive za plasman severnokorejskog naoružanja u Rusiju, što je veoma važna podrška obzirom da se na rejtingu vojne moći Global Firepower, Severna Koreja nalazi na 34. mestu, čime je pretekla države kao što su Švedska, Holandija i Finska i potpuno izjednačila sa JAR.

Na Telegramu bez cenzure – Izbor naših najboljih vesti  https://t.me/webtribune

Severna Koreja će se po rejtingu vojne moći vrlo brzo približiti Nemačkoj.

Ovakvi susreti se aktivno razmatraju u zapadnim medijima, gde se ne govori samo o isporukama oružja Rusiji, nego i o navodnom učešću severnokorejske armije u specijalnoj operaciji.

Severna Koreja je naoružana sa oko 3.500 srednjih i osnovnih borbenih tenkova, ima više od 560 lakih tenkova, više od 2.500 drugih oklopnih vozila, oko 10.400 artiljerijskih oruđa, više od 7.500 minobacača, više od 2.500 višecevnih raketnih bacača, oko 2.000 protivtenkovskih lansirnih rampi.

Brojno stanje armije Severne Koreje je 1.270.000 ljudi.

Vojni rok u Severnoj Koreji traje od pet do 12 godina.

U sastavu Korejske narodne armije su kopnena vojska, vojno-vazduhoplovne i protivvazdušne snage, Ratna mornarica, strateška raketna vojska, kao i specijalne taktičke armije.

Perspektivna saradnja sa Pjongjangom predviđa i razvoj vojno-industrijskog kompleksa. Eksperti ističu uzajamnnu korist takvog vojno-industrijskog saveza.

Rusija može sa Korejom da podeli svoje iskustvo i eksperimentalne projekte, a Koreja će sve to moći da realzuje u svojim vojnim industrijskim objektima sa visoko kvalifikovanom radnom snagom.

Sa razmatranjem pitanja učešća Korejanaca na ukrajinskim frontovima preterivalo se i pre posete Šojgua Koreji i nastavilo povodom dolaska Kim Džong Una u Rusiju.

Još u januaru 2023. godine sestra Kim Džong Una i zamenik šefa odeljenja CK Radničke partije Koreje, Kim Jo Džong, izjavila je da Demokratska Narodna Republika Koreja u potpunosti podržava Rusiju povodom situacije u Ukrajini. Njene reči objavila je Centralna telegrafska agencija DNRK.

«Mi ćemo uvek biti u istom rovu sa armijom i narodom Rusije koja vodi borbu za odbranu dvog dostojanstva i časti, suvereniteta i bezbednosti države» – rekla je Kimova.

Reči «jedan rov» uznemirile su sve na Zapadu. Ruska vojska ne bi imala ništa protiv da zajedno, reme uz rame, ratuje sa armijom DNRK, a korejska vlada ne bi imala ništa protiv da njena armija (njeni profesionalni vojnici) steknu borbeno iskustvo. Tim povodom zapadni vojni stručnjaci u jedan glas govore o tajnom planu koji su napravili članovi nove «Osovine Zla».

Odsad će se zapadnoj civilizaciji suprotstavljati tri zemlje – Kina, Rusija i DNRK. Zato je trebalo očekivati da će započeti proces formiranja snaga koje će se suprotstaviti Zapadu.

«U novoj vojno-političkoj konfiguraciji u Azijsko-Pacifičkom regionu – gde su aktivni pokušaji Sjedinjenih Država i drugih vodećih zapadnih država da oforme antikineski i antiruski vojni blok – veoma je svrsishodno da se obave vojno-strateške konsultacije na najvišem nivou Rusije, NRK i Severne Koreje radi ocene situacije i izbora mera za zajedničko reagovanje na nove izazove i pretnje» – izjavio je u intervjuu agenciji RIA «Novosti» vojni analitičar i glavni urednik časopisa Nacionalna odbrana Igor Korotčenko.

(Fakti)

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social