Naslovnica U FOKUSU Pripreme za rat sa Rusijom: NATO potvrdio – Održaćemo najveće vojne vežbe...

Pripreme za rat sa Rusijom: NATO potvrdio – Održaćemo najveće vojne vežbe od Drugog svetskog rata

Jedna od glavnih briga za članice NATO je nedostatak artiljerijskih metaka kalibra 155 milimetara, dok snage Kijeva u ratu protiv Rusije ispale i do 10.000 ovih granata dnevno

NATO će 2024. godine organizovati vojnu vežbu „Stameni branilac“ na teritoriji Nemačke, Poljske i baltičkih zemalja, rekao je načelnik vojnog komiteta Alijanse admiral Rob Bauer.

„Alijansa će 2024. godine održati najveće zajedničke vežbe od kraja Drugog svetskog rata. Više od 40.000 vojnog osoblja iz različitih zemalja će učestvovati na vežbama u Nemačkoj, Poljskoj i tri baltičke države“, rekao je on, prenose „RIA Novosti“.

On je naveo i da NATO „očekuje novu eru kolektivne odbrane“.

Bauer je rekao i da, usled drastičnog rasta cena oružja, veća izdvajanja zemalja članica za odbranu ne donose automatski i veću bezbednost, i pozvao je na novi pristup saradnji u oblasti odbrane.

„Cene opreme i municije rastu. Trenutno plaćamo sve više i više za potpuno isto. To znači da ne možemo da budemo sigurni da povećana potrošnja na odbranu zaista vodi ka većoj bezbednosti“, rekao je Bauer nakon sastanka načelnika odbrane NATO u Oslu, prenosi Rojters.

[adsenseyu1]

On je rekao da je potreban novi pristup javno-privatnoj saradnji u sektoru odbrane kako bi se povećali proizvodni kapaciteti.

„Dugoročna stabilnost bi trebalo a da bude važnija od kratkoročnog profita. Kao što smo videli u Ukrajini, rat je događaj koji zahvata čitavo društvo. Stoga, sprečavanje rata kroz otpornost i odvraćanje takođe treba da bude nešto što se tiče čitavog društva“, istakao je Bauer.

Jedna od glavnih briga za članice NATO je nedostatak artiljerijskih metaka kalibra 155 milimetara, dok snage Kijeva u ratu protiv Rusije ispale i do 10.000 ovih granata dnevno, navodi Rojters.

Ukrajina preterala

Bauer je izjavio da zahtevi Ukrajine po pitanju naoružanja i municije prevazilaze mogućnosti Alijanse.

„Količine vojne opreme i municije koje traži Ukrajina su ogromni. Te količine koje se koriste tokom konflikta prevazilaze naše proizvodne mogućnosti“, rekao je on tokom posete Norveškoj gde učestvuje u godišnjoj konferenciji načelnika generalštaba zemalja Severnoatlantske alijanse.

Takođe je rekao i da sve zemlje koje su u sastavu NATO i koje su odlučile da isporučuju Ukrajini naoružanje treba da se zamisle kako će u budućnosti osiguravati sopstvenu bezbednost i bezbednost same Alijanse.

S tim u vezi Bauer je pozvao sve članice bloka da efikasnije i brže rešavaju pitanja povećanja proizvodnih kapaciteta odbrambene industrije.

U februaru je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg upozorio da Kijev koristi granate mnogo brže nego što bi Zapad mogao da ih proizvede, nakon čega je NATO naložio povećanje nacionalnih izdvajanja za odbranu.

Rojters navodi da i pre početka rata u Ukrajini mnoge zemlje članice Alijanse nisu trošile predviđene sume za odbranu.

(RT)

Na Telegramu bez cenzure – Izbor naših najboljih vesti  https://t.me/webtribune

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social