Zapad će biti prinuđen da svoje odnose sa Rusijom gradi po novim pravilima

Rusija će odreagovati na nove sankcije SAD na osnovu konkretne situacije koja bude stvorena potezima Vašingtona i njegovih zapadnih saveznika, izjavio je Sergej Lavrov.

Ruski ministar inostranih poslova potom je podsetio da je Vladimir Putin DŽoa Bajdena, prilikom njihovog poslednjeg razgovora (video-vezom), upozorio: budete li krenuli tim putim – uništićete odnose RF i SAD.

U nastavku je naglasio da Moskva ne želimo nikoga da uplaši i da nikada neće „mahati toljagom” ili zahtevati da neko nešto ne uradi, pa mu pretiti – ako ne uradi – da će biti pobeđen.

Prethodno je grupa američkih senatora inicirala zakon o uvođenju novih sankcija Rusiji, u slučaju eskalacije krize na granici sa Ukrajinom. Taj dokument predviđa i uvođenje sankcija protiv Putina, ruskog bankarskog sektora, visokih vojnih i vladinih zvaničnika, među kojima su i Lavrov i Sergej Šojgu.

Isti predlog zakona uključuje i zabranu američkim kompanijama i bankama svih transakcija sa primarnim i sekundarnim javnim dugom Rusije.

Lavrov je otkrio da su SAD obećale da će sledeće nedelje „staviti na papir” odgovor o bezbednosnim garancijama koje Rusija traži, a da je i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg „obećao odgovor alijanse u roku od nedelju dana“.

„Čekanje, naglasio je, ne može biti dugo. Predsednik (Putin) je vrlo jasno rekao, govoreći na kolegijumu Ministarstva inostranih poslova, da odgovor mora biti brz.“

Lavrov je ocenio da danas postoji „konfrontacija na svetskoj sceni“. A njegov zamenik Sergej Rjabkov, koji je bio na čelu ruske delegacije na pregovorima sa SAD u Ženevi, upozorio je Vašington da će Rusija – bude li provokacija sa američke strane – u pariranje uključiti i svoju Ratnu flotu.

Upitan da li se razmatra postavljanje ruske vojne infrastrukture u Venecueli ili na Kubi, rekao je da ne namerava ništa ni da potvrdi ni da odbaci.

Dodao je da će mornarica „biti aktivirana“ ukoliko se SAD budu kretale u pravcu provociranja Rusije i daljeg povećanja vojnog pritiska na nju.

Istakao je da Moskva ne želi takav razvoj događaja.

Ruska državna novinska agencija RIA Novosti, povodom upravo završene prve runde pregovore u trouglu SAD-Rusija-NATO, ocenila je:

„Niko nije očekivao da će SAD ruske predloge, formalizovane u neviđeno oštroj formi, prihvatiti jer je najvažniji od njih – zahtev da se odustane od širenja NATO-a na istok (prvenstveno se radilo o Ukrajini) – značio davanje Moskvi prava veta na širenje alijanse. Vašington na ovo nije mogao da pristane, čak i da je hteo, jer bi dovelo ne samo do potpune demoralizacije kijevskih vlasti, već i do nemira među evropskim članicama alijanse.

Čini se da su obe strane spremne za nastavak razgovora o raspoređivanju naoružanja i proverama. Ali, to nema smisla zbognerešenog glavnog pitanja za Rusiju- o garancijama neširenja NATO. Na to pitanje je dobijeno tvrdo „ne“, što će biti potvrđeno u zvaničnom odgovoru Vašingtona, koji se očekuje za koji dan.

Zašto je Moskva celu ovu priču započela sa „potrebne su nam garancije, i to odmah?

Pre mesec dana, Vladimir Putin je otvoreno postavio to pitanje, ne zato što se nadao da će iznuditi neke ustupke od Sjedinjenih Država, već zato što je došlo vreme da se otvori novo poglavlje restrukturiranja globalnog svetskog poretka.

Rusija celokupnom svojom politikom poslednjih godina radi na novom svetskom poretku (i demontaži starog, atlantskog), a sada će, nakon što je Zapad zvanično odbio Putinove predloge, to raditi u drugoj geopolitičkoj realnosti. U koordinatnom sistemu novog svetskog poretka.

I Zapad će biti prinuđen da svoje odnose sa Rusijom gradi po novim pravilima. I ne samo sa Rusijom.

Za nedelju dana novi predsednik Irana stiže u Moskvu, a za tri nedelje Vladimir Putin ide u Peking. Na otvaranje Zimske Olimpijade i na novu etapu u izgradnji bezbednosne arhitekture. Ne ruske, već –globalne“.

Na našem “Telegram” kanalu možete pratiti naše odabrane najbolje vesti i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama. “Telegram morate instalirati na mobilnim telefonima preko Play Prodavnice.  OVDE

(fakti.org)