Naslovnica SPEKTAR Zapad brzim tempom premešta prestonicu Ukrajine u Lavov! Ovo se dešava…

Zapad brzim tempom premešta prestonicu Ukrajine u Lavov! Ovo se dešava…

Piše, Kiril Streljnikov

Ako čitate zvanične medije vašingtonskog i briselskog „centralnog komiteta“, onda u ratu u Ukrajini kolektivne Međuzemlje protiv Mordora sve ide po planu.

Šta u tome uopšte može biti loše?

Čarobni štapić Harija Potera u vidu paketa američke vojne pomoći Ukrajini od 61 milijardu dolara (od kojih će većina ostati na računima vojno-industrijskog kompleksa SAD) Zelenskom je poslala bela sova, a moćne zapadne borbene dvokolice vrlo brzo će početi da nebeskom vatrom uništavaju legione Orka.

Juče su plemeniti vilenjaci, koje predstavljaju ambasadori 27 zemalja članica EU, pompezno najavili usvajanje nacrta sporazuma o bezbednosnim garancijama Ukrajini, koje će ostati na snazi dok Ukrajina ne uđe u EU i NATO.

A do tada će Orke drhtati, pištati i bojati se.

Prema pouzdanim podacima iz mermernih kula Gondora, Oružane snage Ukrajine pripremaju deset moćnih dodatnih brigada koje će `levom rukom` zaustaviti privremenu i potpuno beznačajnu rusku ofanzivu duž celog fronta.

Savetnik za nacionalnu bezbednost američkog predsednika, DŽejk Salivan, posle konsultacija sa šeširom proročišta, samouvereno je izjavio da će zapadna pomoć biti sasvim dovoljna da ukrajinski režim mirno preživi 2024. godinu, a da 2025. organizuje još jednu kontraofanzivu, koja je sigurno biti uspešna.

Kako su suptilno primetili najbolji zapadni vojni analitičari, Rusija je na Paradi pobede 9. maja mogla da prikaže samo jedan tenk (istorijski T-34), što navodno dokazuje potpunu iscrpljenost Sauronovih resursa i rezervi.

Što je najvažnije, ceo „civilizovani svet“ iz sata u sat pokazuje svoju „nepokolebljivu podršku“ Ukrajini koja neće skrenuti sa svog sadašnjeg puta – sve dok joj ne ponestane Ukrajinaca koji taj put podržavaju. Da li čujete? Neće!

Ali, ako pročitate vilenjačke spise u originalu, ispostaviće se da u njihovoj čarobnoj bašti sve nije tako jednostavno, što potvrđuju i brojne Gandalfove ćerke.

Taj veoma moćan nacrt sporazuma o bezbednosnim garancijama Ukrajini, u suštini je poslednji pisak uginulog miša: u tom tekstu crno na belo piše da njegove odredbe nikog pravno ne obavezuju ni na šta, da je direktno učešće vojnika EU u neprijateljstvima protiv

Rusije potpuno isključeno i da taj projekat, najverovatnije, neće biti ni definitivno utvrđen, pošto je u ovom trenutku od 27 zemalja EU samo sedam u principu spremno da ga potpiše (ostale se silno premišljaju ili su ga u potpunosti odbile).

Magični paket neće uspeti: koordinator za strateške komunikacije Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće, DŽon Kirbi, nevoljno je priznao da iza velikih isporuka vojne pomoći Kijevu stoji to što Rusi imaju „uspehe u istočnoj Ukrajini i Donbasu“, a zapadni vojni eksperti direktno navode da Vašington mora što brže i ozbiljnije da počne da priprema teren za sklapanje mirovnog sporazuma o Ukrajini, koji će zahtevati „teške odluke“ i za Zapad i za Kijev.

The Hill je objavio iznenađujuće dobar članak u kojem se navodi da su, uprkos svim `injekcijama` kijevskoj hunti, „besmisleni dalji pokušaji da se Rusiji nanese vojni poraz, pošto su Oružane snage RF u velikoj prednosti, a pozicije Oružane snage Ukrajine se velikom brzinom pogoršavaju.

Autori toga lista ukazuju da su zakoni velikij brojeva neumoljivi: „Ukrajina nikada neće dobiti rat i neće povratiti izgubljene teritorije.

Šta su Rusi govorili o otvorenim vratima za pregovore? Da li su i dalje otvorena?

Ali, pretpostavimo da su redakciju The Hill (kao i mnoge druge) na jedan dan uzeli pod svoje Petrov i Boširov u i da je sve što je objavila čista Putinova propaganda.

Najprodornija i najbrutalnija istina, kao što se uvek dešava, sramno se otkriva u procesu odmotavanja interesa velikih globalnih finansija.

Ako se složimo sa zapadnim mejnstrimom da će Rusija biti u nevolji najkasnije 2025. godine, a Zapad je već u nevolji, onda bi, po najprimitivnijoj logici, već trebalo da se formira red velikih međunarodnih finansijskih interesa, spremnih da pregrizu jedni drugima grlo za priliku da zgrabe deo ogromnog novčanog kolača posleratne „restauracije“ pobedničke Ukrajine.

Kolač je ogroman: prema najkonzervativnijim procenama, da bi se obnovilo ono što je Ukrajina trenutno izgubila biće potrebno uložiti najmanje pola biliona dolara.

Ali iz nekog razloga nema reda.

Uzmite tu istu Svetsku banku, koja obično uspeva da napravi pometnju gde god zamirišu veliki problemi, ali nju je u slučaju Ukrajine odjednom obuzela devojačka sstidljivost.

Za celu 2024. banka je planirala da investira samo 1,9 milijardi dolara u Ukrajinu, dok je samo jedan energetski projekat, a samo u jedan energetski projekat u Africi ulaže 35 milijardi.

Situaciju još više ogoljuje analitika britanske novinske agencije Reuters koja pokazuje da Kijev sumanutim tempo prebacuje ostatke industrije u zapadni deo zemlje.

Tamo je već prebacio najmanje 19 hiljada kompanija i preduzeća iz istočnih, južnih i centralnih regiona Ukrajine, a tok zapadnih investicija takođe je usmeren isključivo u Lavovsku oblast i Zakarpatje. Razlog je jednostavan: „ti regioni imaju najveće šanse za prosperitet ako uđu u EU“ (čitaj: u njih Rusi neće ući).

Ubrzana evakuacija Ukrajine u zapadnom pravcu, naravno, raduje vlasti Lavova, ali ne raduje stručnjake Reuters, koji su zaključili: „Veliki egzodus na Zapad je zauvek“.

Očigledno, Lavov počinje da se doživljava kao jedino mesto koje može postati prestonica bivše Ukrajine.

Trećeg maja Lavov je posetio britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron, koji je u njemu simbolično zasadio crni bagrem – simbol besmrtnosti, što bi, po svemu sudeći, trebalo da znači da će se Lavov držati do poslednjeg, a da će se Zapad – držati Lavova.

Nije nas briga kako će se oni držati jedni za druge: još moramo da oslobodimo mnoge ruske gradove. A što se tiče Lvova, o njemu ćemo razmišljati sutra.

(Fakti)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social