Naslovnica SPEKTAR ZAOKRET: SAD ukinule sankcije za četiri „ćerke firme“ ruske Sberbanke

ZAOKRET: SAD ukinule sankcije za četiri „ćerke firme“ ruske Sberbanke

Ministarstvo finansija SAD isključilo je izvestan broj podružnica „Sberbanke“ sa liste sankcionisanih entiteta, navodi se u saopštenju američkog ministarstva.

Precizira se da su iz sankcija povučene ukupno četiri „ćerke“ finansijske organizacije, prenose „RIA novosti“.

Krajem februara 2022, nakon početka ruske specijalne operacije u Ukrajini, Vašington je najavio uvođenje restriktivnih mera protiv brojnih velikih ruskih banaka, uključujući „Sberbanku“.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Rojters je krajem februara izvestio da su se ruske banke oporavile od prvobitnog udarca koji su zapadne sankcije zadale Moskvi prošle godine.

Analitičar finansijerske grupe BCS Mihail Zelcer je za tu agenciju izjavio je da „Sberbanka“ nastoji da u tekućoj godini ostvari profite na nivou onih koje je zabeležila pre uvođenja sankcija 2021. godine, i ocenio da je slučaj „Sberbanke“ pokazatelj za ruski bankarski sektor u celini.

Početkom meseca su mediji izvestili da će EU možda ponuditi ruskim bankama koje su isključene sa međunarodne bankarske mreže SVIFT da koriste alternativne kanale za razmenu transakcija sa stranim partnerima.

Ruske banke se adaptirale na sankcije, mogući rekordni profiti u tekućoj godini

„Sudeći po dinamici koja se mogla uočiti tokom poslednjih meseci, možemo govoriti o skoro potpunom prilagođavanju banaka izazovima koji su se pojavili početkom 2022. godine“, rekao je finansijski analitičar Mihail Zelcer za Rojters

Ruske banke su se oporavile od prvobitnog udarca koji su zapadne sankcije zadale Moskvi prošle godine i sada su na putu da ostvare profite poput onih koji su beleženi pre početka krize u Ukrajini, prenosi Rojters.

Uprkos sankcijama na ruske energente i sprečavanju velikih ruskih banaka da učestvuju u globalnom platnom sistemu, Rusija je zabeležila rekordan suficit tokom 2022. godine zahvaljujući upravo izvozu gasa i nafte.

Rojters je prethodno preneo da je tokom prethodne godine razlika između prihoda i rashoda Rusije iznosila 227,4 milijarde dolara, što predstavlja povećanje od 86 odsto u odnosu na 2021. godinu.

Kako ukazuju stručnjaci iz ruskog bankarskog sektora, od ključne važnosti za oporavak bili su poslovi sa velikim korporacijama i sa ruskom državom, pogotovo oni koji imaju veze sa rastućim budžetom za odbranu Ruske Federacije.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„Sada su veliki korporativni klijenti i resursi iz državnog budžeta ključni, za njih postoji konkurencija“, rekao je anonimni viši izvršni direktor jedne 20 najvećih ruskih banaka za Rojters.

Podrška Centralne banke takođe je bila ključna za preživljavanje prvobitnog udarca od sankcija, ukazuju stručnjaci. „Regulator je umesto onog koji kažnjava postao najbolji prijatelj“, izjavio je za Rojters jedan bankar.

Centralna banka Ruske Federacije uspela je da spusti svoju ključnu kamatnu stopu sa 20 odsto, koliko je ona iznosila nakon početka Specijalne vojne operacije, na 7,5 odsto, ukazuje ta agencija.

[adsenseyu1]

Ruski bankarski sektor je takođe prešao put od gubitaka u vrednosti od 1,5 biliona rubalja (20 milijardi dolara) tokom prve polovine prethodne godine do profita od 203 milijarde rubalja, kada se cela 2022. godina uzme u obzir.

Mogući rekordni profiti

Neki analitičari sada predviđaju nagli porast profita, pošto ruske banke maksimalno koriste šeme preferencijalnog državnog kreditiranja, aukcije likvidnosti, ali i nove mogućnosti za poslovanje sa odbrambenim sektorom usled nastavka SVO.

„Sudeći po dinamici koja se mogla uočiti tokom poslednjih meseci, možemo govoriti o skoro potpunoj adaptaciji banaka na izazove koji su iznikli s početka 2022. godine“, rekao je analitičar finansijerske grupe BCS Mihail Zelcer.

On dodaje da su najveći igrači na pravom putu u smislu neto dobiti.

„Ako analiziramo Sberbanku, lidera u bankarskom sektoru, godišnji profit u 2023. mogao bi biti ništa manji od onog koji je zabeležen pre početka krize u 2021. godini“, dodao je Zelcer, ocenivši da je slučaj Sberbanke pokazatelj za sektor u celini.

Predsednik Promsvjazbanke Pjotr Fradkov rekao je prošlog meseca ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da se njegova banka, koja je nacionalizovana 2017. godine a koja posluje sa ruskim odbrambenim sektorom od 2018. godine, sada nalazi među prvih pet ruskih banaka po imovini, dok se 2019. nalazila na devetom mestu.

Fradkov je ukazao da se rast kreditne knjige banke utrostručio poslednjih godina i da ona sada poseduje skoro 5 biliona rubalja u aktivi, prenosi Rojters.

Šef analitičkog odeljena BKF banke Maksim Osadčij rekao je da, ukoliko ne bude „snažnih negativnih šokova“, ruski bankarski sektor mogao bi da se približi neto dobiti od 1,6 biliona rubalja iz 2020. ili čak rekordnih 2,4 biliona rubalja iz 2021.

Centralna banka Ruske Federacije prognozira umereniji, ali ništa manje impresivan profit od oko jednog biliona rubalja za tekuću godinu.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

(RT)