Za Komšića i Džaferovića Srbi i Hrvati u BiH su stranci

U ugovoru koji protežiraju njih dvojica muslimanima se daju prava kakva nisu data pravoslavnim i katoličkim vernicima

Poslednju sednicu Predsedništva BiH obeležio je neuspeli pokušaj hrvatskog i bošnjačkog člana Željka Komšića i Šefika Džaferovića da se mimo procedure usvoji ugovor BiH s Islamskom zajednicom, koji je na čekanju petnaestak godina.

Njihovoj nameri suprotstavio se srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, jer on smatra da se tim ugovorom pokušava favorizovanje i nametanje Islamske zajednice kao dominantne u BiH.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na mreži “Telegram” na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Iz istih razloga taj ugovor skidao je s dnevnog reda i prethodni saziv Predsedništva BiH, jer je njegovo usvajanje podržavao samo tadašnji bošnjački član Bakir Izetbegović, ali ne i srpski i hrvatski, Mladen Ivanić i Dragan Čović.

Objašnjavajući zašto je predložio skidanje s dnevnog reda spornog ugovora, „za koji ne bi glasao ni da je ostao”, Dodik je nakon sednice predsedništva izjavio da on „nema ništa protiv da se urede odnosi između BiH i Islamske zajednice”, ali ne na način preciziran u ugovoru koji „vrvi od diskriminacije”, što ga razlikuje od ugovora koje je BiH ranije potpisala sa Svetom stolicom (2006. godine) i Srpskom pravoslavnom crkvom (2007. godine).

Dodik je novinarima rekao da je na sednici predsedništva saznao „nešto što je neprihvatljivo i ponižavajuće”, a što, kako je rekao, ima veze s politikom, a ne pitanjem vere.

U tom kontekstu naveo je kako je „potpuno novo i neprihvatljivo da se menja procedura usvajanja ugovora, jer su ugovori s Vatikanom i SPC usvojeni u parlamentarnoj proceduri, a ne u Predsedništvu BiH, te kako je Komšićevo i Džaferovićevo objašnjenje s tim u vezi za njega iznenađujuće i neprihvatljivo.

„Oni su izgleda nakon 15 godina otkrili da je Islamska zajednica domicilna, a da su Srpska pravoslavna crkva i Vatikan strani subjekti. Hoće da kažu da su Srbi i Hrvati, pravoslavci i katolici, ovde stranci, a da je jedini domicilan faktor ovde islam”, rekao je Dodik, koji zajedničko delovanje Komšića i Džaferovića u ovom slučaju smatra za „poruku pravoslavcima i katolicima da su stranci i da odavde treba da odu”.

Koliko je srpski član Predsedništva BiH u pravu može se zaključiti i iz izjave koju je Komšić dao novinarima u Sarajevu. On je priznao da ugovor „nije identičan ugovorima potpisanim sa SPC i Katoličkom crkvom” i da je to tako samo zbog toga što su „njihova sedišta u Srbiji, odnosno Vatikanu”, zbog čega to ima obeležje međunarodnog ugovora.

„Sedište Islamske zajednice je u BiH i tu, prema mišljenju mene i Džaferovića, otpada element inostranosti. Kad je reč o terminu džume (molitve) petkom, to islamska religija traži od vernika muslimana i nismo mi ti koji će to pravo onemogućavati. Naše je da prihvatimo ono što je ispoljavanje religije”, kazao je Komšić.

U ugovoru koji protežiraju Komšić i Džaferović muslimanima se daju prava kakva nisu data pravoslavnim i katoličkim vernicima.

To su, između ostalog, da će im u javnom sektoru biti omogućeno pravo na slobodno vreme za obavljanje džuma-namaza (molitve), kao i pravo na pauzu za vreme iftara i sehura (prekida posta) tokom meseca ramazana.

Osim toga, garantuje im se i pravo na izostanak s posla u svrhu obavljanja hadža, višednevnog hodočašća u Meku.

Uz sve to, muslimanski vernici zaposleni u javnom i privatnom sektoru mogli bi da obavljaju molitve i na radnom mestu, da se odevaju i oblače u skladu s njihovim verskim uverenjima, što bi, po mišljenju mnogih, moglo dovesti do toga da se i u BiH „ozakoni nošenje burke, hidžaba i u javnim institucijama”.

Na mreži “Telegram” možete pratiti naše odabrane najbolje vesti i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama. “Telegram morate instalirati na mobilnim telefonima ili desktop računarima a zatim nas pratiti klikom na opciju “JOIN” na dnu ekrana. Tamo možete otići ako kliknete  OVDE

(politika.rs)