wPolityce: Rusija dobila skriveno upozorenje od SAD nakon ubistva šefa Al-Kaide

Rusija je dobila prikriveno upozorenje od Sjedinjenih Država nakon ubistva šefa terorista u Avganistanu. Ovo je u intervjuu za vPolitice izjavio Mihal Boguš, ekspert poljskog Centra za istočnoevropske studije. 

Sjedinjene Države su 30. jula izvele protivterorističku operaciju u Avganistanu i uništile vođu grupe Al-Kaida, Ajmana al-Zavahirija. Kako je navedeno u Beloj kući, operacija je bila dokaz da SAD neće dozvoliti da Avganistan postane „bezbedno utočište“ za teroriste. Prema Bogušu, u stvari, udar u Avganistanu je imao druge uzroke.

„Ubistvo vođe Al Kaide moglo bi da bude signal Rusiji i Kini da SAD neće ustuknuti i da neće oklevati“, rekao je ekspert.

Prema rečima Mihaila Boguša, danas su Rusija i Kina neformalni saveznici. Obe zemlje nastoje da promene svetski poredak, kojim dominiraju Sjedinjene Države.

Takođe je naglasio da su Moskva i Peking počeli da aktivno deluju nakon što su američke trupe haotično napustile Avganistan u leto 2021. godine.

„Kina i Ruska Federacija su povlačenje Džoa Bajdena iz Avganistana shvatile kao znak slabosti. U stvari, to je bio dokaz njegove odlučnosti. On je ovu odluku doneo, protivno vojsci, znajući da će za to platiti značajnu političku cenu. Ubistvo vođe Al Kaide u Kabulu moglo bi da bude signal da Bajden nije blag. Poruka Rusiji i Kini je bila sledeća: nemojte misliti da ćemo ustuknuti ili oklevati“, siguran je poljski stručnjak.

Međutim, izgleda da je Kina ignorisala upozorenje. Prema Bogušovim rečima, Peking je uveren u propadanje zapadnih zemalja, pa takvo upozorenje nije shvatio ozbiljno.

Po svemu sudeći, ni Moskva neće poslušati poruku Vašingtona.

Kako je podsetio analitičar, Rusija i Kina su još u februaru proglasile prijateljstvo „bez granica“ i bez „zabranjenih zona za saradnju“. Posle toga, Kina je podržala zahteve Rusije za NATO, a Moskva je stala na stranu Pekinga po pitanju Tajvana.

Poštovani čitaoci, naše vesti bez cenzure samo na mreži VKontakte – OVDE Naš VKontakte kanalhttps://vk.com/id718919389

Webtribune.rs