Naslovnica U FOKUSU WP saznao za Netanjahuovo naređenje da se pripremi lista meta u Iranu

WP saznao za Netanjahuovo naređenje da se pripremi lista meta u Iranu

Netanjahu je dao instrukcije vojsci da predloži ciljeve u Iranu, napadi koji bi „poslali signal“, ali bez žrtava, rekao je izvor WP. Prema njegovim rečima, to bi mogao biti objekat u Teheranu ili sajber napad.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu naložio je Izraelskim odbrambenim snagama (IDF) da predstave opcije za mete kao odgovor na masivni napad Irana. To treba da budu napadi koji će „poslati signal“, ali neće dovesti do žrtava, piše The Washington Post (WP), pozivajući se na obavešteni izvor.

Prema izvoru lista, ove opcije uključuju potencijalni napad na objekat u Teheranu ili sajber napad. „Svi se slažu da Izrael mora da odgovori. Pitanje je samo kako i kada reagovati“, rekao je izvor WP.

Istovremeno je napomenuo da saveznici Izraela ne žele „preterani odgovor“, ali se dijalog u tom pravcu nastavlja. „Izrael se godinama bori protiv Irana različitim intenzitetom. Ovo neće prestati ni sutra ni prekosutra. I ovo se neće zaustaviti ako Izrael reaguje sada“, dodao je izvor.

List navodi da je masovni napad Irana na Izrael odbijen, između ostalog, zahvaljujući koordinaciji sa Sjedinjenim Državama, Velikom Britanijom i Francuskom.

Kako napominju analitičari koje je WP intervjuisao, ovo je „strateška prilika“ za Izrael da se vrati u međunarodnu zajednicu i obnovi svoje regionalne saveze. „Ovo je prilika za stvaranje novog regionalnog bezbednosnog saveza predvođenog Amerikancima protiv Irana, ako to možemo iskoristiti“, rekao je bivši zamenik šefa izraelskog Saveta za nacionalnu bezbednost Čak Frajlih.

„Izrael treba da deluje pametno kako bi ojačao regionalni i globalni front protiv Irana“, dodao je izvor WP.

Iran je u noći 14. aprila pokrenuo masivan napad na izraelsku teritoriju dronovima i krstarećim projektilima. Lansirano je oko 300 dronova, krstarećih projektila i balističkih projektila, od kojih su skoro sve presrele izraelske i savezničke snage, rekao je portparol izraelske vojske kontraadmiral Danijel Hagari. Ministar odbrane Joav Galant rekao je da su udari Teherana imali „minimalne posledice“.

Iranska strana je napad nazvala „operacijom istinito obećanje“. Bio je to odgovor na izraelski vazdušni napad na iranski konzulat u Damasku u Siriji 1. aprila. Tada je ubijeno sedam visokih oficira Korpusa garde islamske revolucije (IRGC).

Načelnik Generalštaba Oružanih snaga Republike general-major Mohamed Bageri najavio je završetak operacije 15. aprila ujutru. Komandant IRGC-a general Hosein Salami primetio je da se „pokazalo uspešnijim nego što se očekivalo“.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin rekao je da Vašington ne traži sukob sa Teheranom, ali je upozorio da Sjedinjene Države „neće oklevati da deluju“ da zaštite svoju vojsku i podrže Izrael.

On je naglasio da Sjedinjene Države osuđuju „ove nepromišljene napade bez presedana Irana i njegovih zastupnika“ i pozivaju ih da se uzdrže od daljih udara. Po nalogu predsednika Džoa Bajdena, američke snage presrele su desetine raketa i dronova lansiranih iz Irana, Iraka, Sirije i Jemena, rekao je šef Pentagona.

Američka vojska, javio je Si-En-En pozivajući se na visokog zvaničnika administracije, neće učestvovati ni u jednoj ofanzivnoj operaciji protiv Irana. Bajden je to rekao izraelskom premijeru Benjaminu Netanjahuu tokom telefonskog razgovora, rekao je sagovornik kanala.

Axios je, pozivajući se na izvor , napisao da su lideri zemalja G7 pozvali Izrael da ne preduzima korake koji bi doveli do još veće eskalacije sukoba.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social