Wall Street Journal: SAD su tajno bez znanja Kijeva smanjile domet ukrajinskih HIMARS-a

Sjedinjene Države su izmenile sisteme HIMARS koji su predati Ukrajini kako bi sprečili kijevski režim da ih koristi za udare duboko u rusku teritoriju, objavio je Volstrit džornal , pozivajući se na neimenovane zvaničnike.

Prema američkim zvaničnicima, SAD su tajno modifikovale HIMARS instalacije koje su predate Ukrajini tako da se ne mogu koristiti za lansiranje raketa dugog dometa na Rusiju.

Kako navodi izdanje, Bela kuća je ovu akciju smatrala neophodnom za smanjenje rizika od sukoba sa Moskvom.

Pratite izbor naših najboljih vesti na TelegramuInstalirajte ga preko Google Play prodavnice besplatno OVDE

Precizira se da su Oružane snage Ukrajine dobile 20 sistema HIMARS, ali ove instalacije ne mogu da lansiraju rakete velikog dometa, uključujući ATACMS, dometa većeg od 300 kilometara. Nova modifikacija će takođe sprečiti upotrebu ovih projektila za lansiranje ako se mogu nabaviti iz drugih izvora.

„Odluka takođe ukazuje na bojazan Vašingtona da bi Kijev mogao da prestane da ispunjava obećanje da neće udarati Rusiju prenesenim oružjem (sa izuzetkom teritorije DNR, LNR, Zaporoške i Hersonske oblasti, koje Zapad nije priznao kao deo zemlja)“, kaže se u članku.

Višestruki raketni sistem HIMARS (High Mobiliti Artilleri Rocket Sistem) razvijen je u SAD od strane BAE Sistems i Lockheed Martina 1996-2000 i proizvodi se od 2003. godine.

MLRS je kreiran na bazi troosovinske šasije FMTV američke vojske, može da nosi šest raketa ili jednu operativno-taktičku balističku raketu ATACMS, efektivni domet gađanja pojedinih vrsta municije je do 80 kilometara.

Od 24. februara u Ukrajini se odvija vojna specijalna operacija. U tom kontekstu, Sjedinjene Države i NATO saveznici nastavljaju da šalju Kijevu oružje vredno desetine milijardi dolara. Moskva je više puta izjavljivala da snabdevanje zapadnim oružjem samo produžava sukob, a transport sa njim postaje legitimna meta ruske vojske.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

Webtribune.rs