Naslovnica U FOKUSU Vučić poručio Šmitu: Primena bonskih ovlašćenja ne doprinosi stabilnosti

Vučić poručio Šmitu: Primena bonskih ovlašćenja ne doprinosi stabilnosti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je na sastanku u Beogradu sa visokim predstavnikom u Bosni i Hercegovini Kristijanom Šmitom „jasno neslaganje sa poslednjim odlukama i primenom Bonskih ovlašćenja, za koje smatra da ne doprinosi stabilnosti“, navodi se u saopštenju iz Vučićevog kabineta.

Vučić i Šmit su se saglasili da je očuvanje mira u Bosni i Hercegovini i celom regionu od presudnog značaja za ekonomski napredak Zapadnog Balkana.

Kristijan Šmit je izneo svoje viđenje razloga za upotrebu Bonskih ovlašćenja.

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit je 12. aprila na osnovu „bonskih ovlašćenja“ poništio Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske. Šmit je novinarima u Sarajevu rekao da je Zakon o nepokretnoj imovini RS „u suprotnosti sa odlukama Ustavnog suda BiH“ i da je obustavio primenu tog zakona do odluke Ustavnog suda BiH.

Na našem “Telegram” kanalu možete pratiti naše odabrane najbolje vesti i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama. “Telegram morate instalirati na mobilnim telefonima preko Play Prodavnice.  OVDE

Narodna skupština Republike Srpske je 10. februara usvojila ovaj zakon, a predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović je 7. aprila potpisala Ukaz o proglašavanju Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti.

Zakon je trebalo da stupi na snagu u četvrtak, 14. aprila.

Ova odluka stupala je na snagu odmah i odmah je objavljena na službenoj internet stranici Ureda visokog predstavnika i u “Službenom glasniku Bosne i Hercegovine”, navedeno je u odluci Šmita.

Pratite nas na mreži VKontakte bez cenzureOVDE 

On je u obraćanju rekao da ova odluka ne umanjuje status entiteta RS, a da je doneo kako bi se izbegle negativne pravne reprekusije za građane i potencijalne investitore.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni povodom odluke Šmita da je imovina Republike Srpske imovina Republike Srpske i da tu ne pomažu ni bonska, niti bilo kakva ovlašćenja.

On je ocenio da je potez Kristijana Šmita kič i šund politike na koju su ga naterali oni koji su pitanje imovine protivustavno aktuelizovali i visokom predstavniku preporučio da kupi kartu za Nemačku u jednom pravcu.

(N1)