Naslovnica U FOKUSU Vučić: „Ako krenu oružjem… Nema predaje“

Vučić: „Ako krenu oružjem… Nema predaje“

Predsednik Srbije obraća se medijima nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, koja je hitno održana nakon pisma Srba s KiM.

On je na početku rekao da je saslušao sve što su mu jutros na sastanku rekli predstavnici Srba sa KiM. Do sada je 17 lica preregistrovalo svoja vozila, odnosno ono što od njih traži Kurtijev režim.

Takav akt, međzunarodni ne postoji, ali koga briga, dodao je on, pročitavši svaku tačku sporazuma potpisanog između Beograda i Prištine., U skladu s pretnjom Prištine da će nastaviti s tom akcijom, što ugrožava mir i funkcionisanje našeg naroda.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„Mi smo pre nekoliko dana dobili demarš, stavove zemnalja Kvinte i zemalja EU, usaglašene. U tački dva se kaže da treba da razumemo da je kosovska akcija u vezi tablica legitimna i da je problem u vremenu i metodama“, rekao je on.

Vučić je rekao da je obavestio i ambasadore Kvintu kojima je rekao da je reč o lažima, notornim, jer to nigde ne piše. To nigde ne piše, istakao je on, i podvukao da je svaki papir pročitao i da svaki paragraf zna. Takođe je pročitao sve tačke sporazuma koji se tiču promene registracionih tablica.

Vučić je objasnio da je suština u tome da je iz sporazuma iz 2011. svugde navedeno da je reč o KS tablicama, koje su, kako je istakao, statusno neutralne, ali da Priština sada to negira. „Sve vreme mi o tome insistiramo, mi kažemo KS tablice, a oni da nema više KS trablica jer su ih ukinuli“, rekao je on i objasnio da Priština zahteva RKS tablice, što je nedopustivo jer nije statusno neutralno pošto RKS znači Rebublika Kosovo.

Istakao je i da je danas, pre sednice Saveta za nacionalnu bezbednost razgovarao sa predstavnicima Srba sa KiM, dodajući da su oni odlučili da zaštite svoju imovinu, kao i da će blokirati ulaze i izlaze na KiM.

„Njihov je plan da puste da izađu sa svojim tablicama, ali da im posle ne daju da se sa tim istim tablicama vrate na teritoriju KiM. Država Srbija neće dozvoliti pogrom niti ubijanje svog naroda. Neće biti ponavljanja 2004. godine, niti bilo kakavih sličnih akcija“, rekao je Vučić.

„Mi smo tu da budemo sa njima ne samo kada je lako, već i kada je teško i bićemo uz svoj narod u potpunosti“, zaključio je predsednik Srbije.

Upitan koja je poruka Srbima sa KiM, on je rekao: „Nema predaje. Ponoviću. Nema predaje“.

Objasnio je i da je jutrošnji sastanak sa Srbima sa KiM bio kratak jer im je ponovio sve ono što je i do sada govorio. „Rekao sam im i da mi od njih tražimo da se odupru na miran i demokratski način, da ne izazivaju konflikte, da rade u skladu sa svim demokratskim načelima. Ako krenu neke oružane akcije protiv Srba, ponoviću – progona i ubistava neće biti“, rekao je još jednom Vučić.

Sednica Saveta počela je jutros u 10 časova, odmah nakon sastanka Vučića sa predstavnicima Srba sa KiM. Taj sastanak počeo je u devet sati, a nakon što je završen medijima se obratio Goran Rakić, funkcioner Srpske liste.

Rakić je rekao da su Srbi sa KiM doneli odluku da, ako Kosovske bezbednosne snage krenu u oduzimanje vozila Srbima koji nisu preuzeli kosovske registracije, kreću u blokade svih ulaza i izlaza sa tzv. Kosova.

„Očekujem, sledeće nedelje počinje. A reći će ‘ti mali Vučiću'“

Predsednik Srbije je tekao i da očekuje da sledeće nedelje tzv. Kosovo uđe u proceduru prijema u Savet Evrope. Ta procedura, podsetio je, traje, odnosno može potrajati i godinu dana. „Jasno vam je kakav će ishod biti“, rekao je i dodao da je takođe jasno i kakva je to poruka Srbiji.

To je poruka – međunarodno pravo nas ne interesuje, radićemo suprotno međunarodnom pravu i bićemo toliko bezobrazni da kažemo da radimo u skladu s tim pravom.

„Onda će reći a ti mali Vučiću ćeš da prerasteš i autokratu, pa će onda početi malo da preduzimaju neke akcije protiv vlade Srbije….“, dodao je on.

Nama nisu dali nikakvu šansu, da uradimo bilo šta, nikakvu. Bukvalno, a zemlje Kvinte uvek će šansu dati Prištini, i nikada neće doneti nikakvu odluku koja bi bila u korist Srba i Srbije, zaključio je Vučić.

Budite u toku, pratite nas na socijalnoj mreži Vkontakte 

(b92.net)