Naslovnica ŽIVOT VISOK PRITISAK SNIŽAVA se i namirnicom koju svi vole ali je niko...

VISOK PRITISAK SNIŽAVA se i namirnicom koju svi vole ali je niko nije smeo za to da koristi

Visok krvni pritisak ne snižava se samo lekovima, već i prirodnim putem – ishranom koja pomaže u borbi protiv hipertenzije.

Nije neophodno da pređete na vegetarijansku ishranu, ali treba da smanjite unos mesa a da jedete što više voća i povrća. Pri tome, važno je da smanjite količinu soli, odnosno da time ograničite unos natrijuma. Imajte u vidu da je ljudskom organizmu potrebno vrlo malo natrijuma i da je dovoljno 2 grama soli dnevno.

[adsenseyu1]

Međutim, dijeta za hipertenziju ne treba da samo izbacuje namirnice sa vašeg jelovnika – dosta toga treba i da dodate. Jedite više ribe, žitarice radi unosa dijetnih vlakana i na kraju se zasladite – crnom čokoladom!

Naučnici otkrivaju da je crna čokolada bogata flavonolima, supstancama koje smanjuju i sistolni i dijastolni pritisak. Naime, ove materije se povezuju sa stvaranjem azot monoksida, supstance koja širi krvne sudove i olakšava protok krvi. Samim tim, snižava i krvni pritisak!

Pri tome, treba da birate onu čokoladu u kojoj kakao čini veći procenat – što više kakao čestica, to će bolje delovati na visok pritisak.

[adsenseyu5]

Tako će u 100 grama crne čokolade biti oko 50 grama flavonoida, a u mlečnoj čokoladi tek oko 15 grama.

Ne zaboravite da će crna čokola sniziti i nivo lošeg LDL holesterola i podići nivo dobrog, odnosno HDL holesterola.

Visok krvni pritisak može da uzrokuje opasna oboljenja, pa čak i da dovede do smrtonosnog srčanog udara! Evo koju hranu treba da jedete ako patite od hipertenzije.

Ako imate visok krvni pritisak, treba da izbegavate hranu koja sadrži puno soli, a stručnjaci ističu da oboleli od hipertenzije ne smeju da jedu više od 6 g soli dnevno. So je često „skrivena“ u prerađenim namirnicama, kao što su hleb, grickalice, žitarice, a stručnjaci apeluju da osobe sa povišenim pritiskom posebno izbegavaju kupovnu zamrznutu picu.

Kako biste regulisali krvni pritisak na prirodan način potrebno je da jedete povrće koje sadrži dosta kalijuma, magnezijuma, vlakna, a izbegavate hranu koja sadrži puno natrijuma. Na primer, kalijum pomaže da izbacite višak natrijuma preko mokraće i tako smanjuje rizik od visokog pritiska. Pet vrsta povrća koje uspešno obara pritisak i koje lekari savetuju da jedete što češće su: zelena salata, kelj, raštan, spanać i blitva.

(lepaisrecna.rs)

[adsenseyu6]