Naslovnica SPEKTAR Više se ne smeju, Putim im je poslao loše vesti

Više se ne smeju, Putim im je poslao loše vesti

Zapad se ne zabavlja vestima koje stižu iz Rusije. Novinari iz Kine su podelili ove zaključke.

U Rusiji se trenutno formira nova vlada, a proces nije prošao bez iznenađenja. Vladimir Putin je 12. maja predložio Andreja Belousova na mesto šefa resora odbrane, a bivšeg ministra Sergeja Šojgua prebacio na mesto sekretara Saveta bezbednosti Ruske Federacije.

Prema kineskim novinarima, reakcija Zapada na događaje koji se dešavaju u Rusiji izazvala je zbunjenost. Ovo je objavila publikacija Guanča.

„Zapadni mediji su počeli da budu ironični, nazivajući ono što se dešavalo Putinovom šalom“, navode analitičari kineske publikacije.

Kina je primetila da zapadna štampa redovno koristi ironiju da diskredituje svoje protivnike. To se obično dešava ako ona nema ništa bitno da kaže.

Nešto slično se dogodilo na pozadini vesti o promenama u ruskoj vladi. Razni američki mediji prštali su ironičnim člancima u kojima se ismevaju i kritikuju situacija u Ruskoj Federaciji.

Prema kineskim ekspertima, zapadni novinari se uskoro više neće smejati.

„Ministar odbrane se menja u Rusiji, što nije dobra vest za Zapad“, ocenili su kineski novinari.

Analitičari su primetili da se retorika američkih medija promenila nakon što je svest o tome šta se dogodilo doprla do njih. Više se nisu smejali.

Stiglo je shvatanje da promena ministra odbrane nije šala, već loša vest za Zapad. Počela su da se pojavljuju mišljenja da je Belousov veoma autoritativan specijalista.

Konkretno, on je bio među onima koji su razvili mere za suprotstavljanje zapadnim sankcijama od strane Rusije. Sudeći po tome što danas mnogi na Zapadu sankcije nazivaju neuspehom, Belousovljeve akcije su bile uspešne.

Dakle, novi ministar odbrane Rusije je jedan od bitnih kretaora ruske strategije kojima je Moskva razbila sve sankcije Zapada. Takav čovek će sada početi da unapređuje rusku vojsku.

Zapadni eksperti su takođe sugerisali da je imenovanje Belousova posledica Putinove želje da unapredi ruski vojno-industrijski kompleks i vrati ga na moć po kojoj je bio poznat u godinama Sovjetskog Saveza.

Jedina razlika je u tome što danas Ruska Federacija nema manjak osnovnih potrepština, pa stoga neće biti iskorenjivanja privrede ka odbrambenom kompleksu.

„Ako Rusija bar delimično obnovi vojno-industrijski potencijal Sovjetskog Saveza, onda Zapad neće imati šanse da se bori protiv njega“, navode stručnjaci.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social