Vi ćete nama priznati ono što smo vam oteli, a mi ćemo vama priznati ono što još nismo oteli

Pisac Dušan Кovačević kaže da od puta Srbije u EU „verovatno nema ništa, jer od preostalih 20 uslova bitno samo priznanje Кosova kao nezavisne države“.

„Samo to i ništa više i ništa manje. Nije mi dobro kada čujem pojedine političke mudrace kako pričaju da bi oni prijateljskim razgovorom našli rešenje za pomirenje. Ponuda Aleksandra Vučića za kompromisno rešenje odbija se godinama apriori s podizanjem letvice zahteva iz dana u dan…“, rekao je Кovačević.

Кako je objasnio za novi broj nedeljnika NiN, najnoviji zahtev je „da im se indirektno prizna da su oni vlasnici četiri manastira i manastirske zemlje“.

„Znate li kako glasi albanski zahtev? Vi ćete nama priznati ono što smo vam oteli, a mi ćemo vama priznati ono što još nismo oteli. Tako ćemo doći do uzajamnog priznanja“, rekao je Кovačević.

Prema njegovim rečima: „Njihov uslov u Srbiji niko ne sme da prihvati, a i ako bi se desilo da neko poludi i pomisli da bi nešto tako sramno potpisao, morao bi posle potpisa na plastičnu operaciju i ostatak života da provede u nekoj vojnoj bazi u Arizoni. Naravno, i to ne bi bilo dovoljno, jer promena granica zahteva promenu Ustava, koji uslovljava referendum o tom pitanju“, naveo je Кovačević.

Кako je rekao: „Takva je situacija danas i takva će biti za sledećih 50 godina, bez obzira na to koja je vlast u Srbiji“.

„Nažalost, u miru rešenja uskoro neće biti. A o drugim okolnostima ne želim da slutim“, naglasio je Кovačević.

(kosovo online)