Naslovnica U FOKUSU Vesti iz Brisela: Propali pregovori, Kurti sve odbio

Vesti iz Brisela: Propali pregovori, Kurti sve odbio

Imali smo razgovore i mislim da su oni neuspešno završeni u smislu pronalaženja jasnog puta ka normalizaciji, rekao je predsednik Aleksandar Vučić nakon razgovora u Briselu.

„Svi imamo svoje predloge, mi smo prihvatili predlog EU, Kurti nije želeo da ga prihvati i tako je završeno sve“, saopštio je predsednik i dodao da je u Briselu izneto da je od 3. juna bilo 22 eskalatorna poteza Prištine.

Srpski predsednik u Briselu je objasnio i da smo u poslednja dva meseca, pod Kurtijem imali pedeset odsto više incidenata nego što smo imali u bilo kojoj najgoroj godini, u vreme bilo koje druge privremene prištinske vlasti.

„Nije lako vreme pred nama. Srbija se trudila i bila veoma konstruktivna, ozbiljan i odgovoran partner međunarodnoj zajednici, videćemo kako će stvari ubuduće teći“, naveo je predsednik.
Objašnjavajući kakav je predlog Srbija prihvatila u Briselu, Vučić je naveo da  to znači da najpre razgovaramo o ZSO kako bi se videlo da li je taj proces kredibilan.

„Ukoliko bismo ustanovili da je taj proces kredibilan i da idemo ka formiranju ZSO, paralelno bismo krenuli da radimo na ispunjavanju naših obaveza. Ali druga strana to nije prihvatila“, istakao je predsednik.

On je u Briselu ukazao koliko „svakom procesu uspostavljanja racionalnih odnosa smeta šikaniranje, hapšenje i držanje u pritvoru Srba. Pokrenuto je pitanje eksproprijacije, ilegalne eksproprijacije i takozvane evikcije odnosno iseljavanja Srba iz njihovih institucija i mesta gde rade.

[adsenseyu1]

„Ne verujem da je tu postignut bilo kakav napredak osim što će na takozvani beli papir koji Kurti dobije od EU morati da odgovori na pitanja o eksproprijaciji, a što se izbacivanja Srba tiče ne verujem. Ovo je rezultat“, naveo je predsednik.

On je rekao da će dati sve od sebe da će, ukoliko albanski gradonačelnici daju ostavke dati sve od sebe da priča sa Srbima o izborima na severu.

Na Telegramu bez cenzure – Izbor naših najboljih vesti  https://t.me/webtribune

„Kurti je dobio odgovor gospodina Eskobara da je nabolje rešenje da oni podnesu ostavke. Peticije su namerno izmišljene da bi se izbegao proces izborni, jer je za to potrebno čak 118 dana da se to sprovede“, ukazao je Vučić.

Evropski predlog, kaže, jeste da „idemo u paralelnom smislu“.

„Oni znaju da prvo mora da bude ZSO. Ali, kada pitate Kurtija da samo potvrdi hoće li da prihvati njihovo formiranje, nikada ne dobijete odgovor. Evropska unija je predložila kompromis, ja sam rekao da sam za kompromis. Ali kad smo došli do toga, Kurti je to odbio“, rekao je predsednik, najavljujući da će sa svojim stavom uskoro izaći i EU.

Vučić je, kaže, zabrinut zbog neuspešnih pregovora, ali je zadovoljan pokazanom konstruktivnošću Srbije, iako je još zabrinutiji zbog položaja Srba na KiM.

„Svakako da ćemo uvek morati da razgovaramo. Ne verujem da je ovo kraj sveta. Sigurno će se čuti ko je zaslužan, ko je odgovoran. Ali siguran sam da moramo da nastavimo da razgovaramo.

Nisam ja Aljbin Kurti da kažem da moramo da upotrebimo bič protiv Srbije. Ja to ne radim“, ukazao je Vučić.

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social