Veliki zaokret Izraela: U Ukrajinu šalju protivbrodski raketni sistem

Izrael je pristao da pošalje u Ukrajinu protivbrodski raketni sistem njihove proizvodnje pod nazivom Blue Spear (5G SSM).

Tako je izvestio ukrajinski novinar Rostislav Demčuk.

Estonija je kupila više ovih raketnih sistema od Israel Aerospace Industries (IAI) u oktobru 2021. Estonska vlada je navodno podnela zahtev vladi u Jerusalimu da pošalje jedan od svojih sistema Blue Spear u Kijev, na šta su dobili pozitivan odgovor, prenosi Jerusalem Post.

Naše vesti bez cenzure samo na mreži VKontakteOVDE 

Ako je to tačno, onda je ovo veliki zaokret u politici izraelske vlade, koja je do sada imala veoma neutralan stav po pitanju rata u Ukrajini.

Međutim, nedavne izjave ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova – da su Jevreji često najveći antisemiti, da nacistički vođa Adolf Hitler ima jevrejske korene i slično – naišle su na poprilično negodovanje u Jerusalimu.

Plavo koplje (5G SSM) je jedan od najmodernijih raketnih sistema zemlja-brod i mogao bi da igra ključnu ulogu u bitkama za Azovsko i Crno more.

Prilikom kupovine tog sistema, Estonija je izabrala konfiguraciju u kojoj bi se rakete lansirale iz kamiona koji nose lansirne kontejnere dugačke 7,5 metara.

Domet raketa je 290 kilometara, lete duž površine mora i podzvučnom brzinom. Imaju aktivni radar za lokaciju cilja i napredni sistem navođenja i ciljanja. Blue Spear može da radi danju i noću iu svim vremenskim uslovima.

Pratite naše odabrane najbolje vesti bez cenzure na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

(jutarnji list)