UZNEMIRUJUĆI PREOKRET U ISHRANI: Hranljiva morska so više to nije – EVO ŠTA JE PRONAĐENO U 90% UZORAKA …

fdtbcsojsjhg

Kada telu nedostaje natrijum, ono počinje da ga uzima iz kostiju, odvaja magnezijum i kalcijum kako bi se održao normalan nivo natrijuma, što dovodi do smanjenja nivoa magnezijuma i kalcijuma i oštećenja zdravlja kostiju i srca.

Ljudi se zbog toga sve više okreću zdravom izvoru, morskoj soli. Međutim, studija koja je istraživala 39 brendova soli iz 21 zemlje, uključujući SAD i Kinu, pokazala je da preko 90 odsto njih sadrži mikroplastiku.

Nivo na koji su se plastične mikročestice proširile širom sveta i dalje je neprecizan, ali je ova studija imala za cilj da analizira geografsku rasprostranjenost mikroplastike u morskoj soli i korelaciju sa mestom u okolini na kom je pronađeno zagađenje plastičnim otpadom.

Istraživači su otkrili da samo tri brenda iz Tajvana, Kine i Francuske nisu sadržali mikroplastične čestice, a ostali analizirani uzorci imali su različitu gustinu mikroplastike, dok su nivoi u azijskim brendovima bili posebno visoki. Najveće količine su pronađene u Indoneziji.

Mikjong Kim, aktivista u Grinpisu Istočna Azija, rekao je da je plastika takođe pronađena u morskim plodovima, divljim životinjama i vodi iz slavine, tako da je zagađenost uzrokovana plastikom alarmantna jer i dalje prodire u naše vodene puteve i okeane.

U studiji je procenjeno da prosečna odrasla osoba godišnje unese gotovo 2.000 mikroplastičnih zrnaca putem soli.

Međutim, budući da je većina prerađene hrane prepuna šećera, obrađene soli i štetnih industrijski prerađenih ulja, dok praktično ne sadrži zdrave zasićene masti ili prirodne, neprerađene soli, iako većina morske soli može sadržati plastične mikrobiode, njena eliminacija iz ishrane nije rešenje.

Uprkos brojnim mitovima vezanim za njeno konzumiranje, evo nekih nalaza istraživanja sprovedenih u cilju procene efekata unošenja soli:

  • Kada proizvođači prerađene hrane smanjuju sadržaj soli, umesto toga dodaju mononatrijum glutamat (MSG), pojačivač ukusa koji uzrokuje glavobolje, gojaznost, oštećenje vida, umor i depresiju i povećava rizik od neuroloških poremećaja kao što su Alchajmerova, Parkinsonova i Lu Gerigova bolest
  • Dobra ravnoteža kalijum-natrijuma smanjuje rizik od visokog krvnog pritiska i srčanih bolesti
  • Neprerađena hrana eliminiše izlaganje soli i obezbeđuje odgovarajući odnos natrijum-kalijum
  •     Studija ruskih kosmonauta pokazala je da unošenje veće količine soli snižava žeđ i povećava glad, što dovodi do gubitka težine
  • Ishrana sa niskim sadržajem soli može uzrokovati srčane bolesti i povećati rizik od rane smrti

Problemi sa unošenjem plastike

Zagađenje plastičnim otpadom ima ogroman uticaj na našu okolinu. Oko 700 morskih vrsta je zbog toga izloženo riziku od izumiranja, a plastika za jednokratnu upotrebu svakako doprinosi ovoj epidemiji, mikroplastika iz Velikog pacifičkog tepiha od smeća otkrivena je u Severnom ledenom okeanu.

Istraživači su otkrili da godišnje unosimo desetine hiljada plastičnih mikročestica putem soli, hrane, prašine i vode. Dobro je poznata činjenica da plastične čestice sadrže poznate hemikalije, koje izazivaju endokrini poremećaj, i druge toksine, tako da moramo smanjiti izloženost što je više moguće.

Webtribune.rs