Naslovnica IZA OGLEDALA UZNEMIRUJUĆA „ZOO TEORIJA“ objašnjava zašto nas vanzemaljci još nisu kontaktirali

UZNEMIRUJUĆA „ZOO TEORIJA“ objašnjava zašto nas vanzemaljci još nisu kontaktirali

t54trghgergfg67

Trenutno postoje dva kontradiktorna pitanja oko postojanja vanzemaljaca, koja su naizgled sve u suprotnosti jedno sa drugim.

S jedne strane, svaki naš pokušaj da istražimo zvezde u nadi da ćemo pronaći vanzemaljski život, završava se potpuno neuspešno.

[adsenseyu1]

Čini se da na Marsu nema nikakvog organskog života, a od svih naših emitovanja i slanja poruka u svemir, još nismo dobili odgovor, u nadi da ćemo pronaći inteligentna bića negde izvan našeg sveta.

S druge strane, mnogi su uvereni da su NLO-i istinski rad naprednih vanzemaljskih rasa koje često posećuju Zemlju. Ovo uverenje je toliko snažno među nekim najmoćnijim ljudima na svetu, da američka vlada već nekoliko godina istražuje svoju verziju „Dosijea X“.

Dakle, ako postoje inteligentni vanzemaljci, zašto nismo videli ni najmanji dokaz njihovog postojanja?

Takozvana “Zoo teorija“ se nada da će to objasniti, a logika je ono što biste očekivali iz ovog naslova.

[adsenseyu4]

Radio astronom Džon Bal, predložio je teoriju da je planeta Zemlja neka vrsta prirodnog rezervata, koji nadgledaju vanzemaljski stražari koji nas sprečavaju da stupimo u kontakt sa bilo kim drugim u svemiru.

Bal je čak napisao i rad dokumentujući svoju teoriju, tvrdeći da su povremeno primećeni NLO-i zapravo znakovi ETI (extraterrestrial intelligence) vanzemaljaca, koji se pojave s vremena na vreme u cilju posmatranja, ali nikada se ne mešaju u društveni poredak naše vrste.

“Zašto nismo svesni ETI-a? Pretpostavka većine istraživača je da ETI pokušavaju da komuniciraju sa nama, ali da mi nismo dovoljno pametni da ih vidimo ili čujemo. Umesto toga, ja pretpostavljam da, ako bi ETI želeli da nam objave svoje prisustvo, bili bismo svesni toga. A pošto nismo, pretpostavljam da nisu želeli“, objašnjava Bal u svom radu.

Ovo je relativno uobičajena ideja u naučnoj fantastici, ideja da je čovečanstvo jednostavno previše glupo ili necivilizovano da bude primljeno u međugalaktičku zajednicu.

[adsenseyu1]

Ako je Balova teorija tačna, sve vanzemaljske vrste zaista ostaju na svom putu da ostanu skrivene, do te mere da moraju pažljivo prikrivati čitavu civilizaciju u svakom trenutku, iz straha da ih ne primetimo.

Postajemo bolji u otkrivanju udaljenih objekata širom univerzuma, pa morate pretpostaviti da, ako vanzemaljska rasa postoji dovoljno blizu da može stići do naše planete, mogli bismo da vidimo i njihove domaće kolonije.

Moguće je da vanzemaljci postoje na određenim delovima planeta koji ih jako dobro skrivaju, što otežava mogućnost da ih uočimo, ali zaista nema dovoljno dokaza da se pretpostavi da su NLO-i dokaz vanzemaljskih poseta, kada ne možemo biti sigurni čak ni u to, da postoje druge vrste koje žive bilo gde u galaksiji „Mlečnog puta“.

Ideja da smo sami je veoma zastrašujuća za mnoge ljude, možda čak i strašnija od mogućnosti da nas povremeno posećuju misteriozni vanzemaljci. Teško je nositi se sa mogućnošću da je naša civilizacija jedina koja je ikada bila dovoljno svesna da posmatra svemir, u svom njegovom veličanstvu, i da će znanje koje smo stekli umreti sa nama.

To je najstrašnija mogućnost za sve, i ona o kojoj teoretičari poput Džona Bala pokušavaju da ne razmišljaju. Možda smo, u celokupnom prelepom čudesnom kosmosu, zaista samo nasumična, retka slučajnost koja se nikada više neće dogoditi.

Webtribune.rs

[adsenseyu4][adsenseyu5][adsenseyu5]