Naslovnica ŽIVOT Uz ovih 7 saveta rak pluća se ne može dobiti

Uz ovih 7 saveta rak pluća se ne može dobiti

[adsenseyu2]

gcdsjezr468edfh

[adsenseyu3]

Dok Nacionalni institut za rak smatra da je odvikavanje od pušenja najkorisnija zdravstvena akcija koje pušači mogu uraditi da bi smanjili rizik od raka pluća, sledeće dijetetske preporuke mogu doprineti zaštiti kako za pušače tako i za nepušače podjednako.

1. Jedite hranu bogatu karotenom

Šargarepa, zelena i crvena paprika, slatki krompir, bundeva, zimski zeleniš sadrže  antioksidanse koji štite pluća. Beta karoten, prethodnik vitamina A  je najviše povezan sa zaštitom od raka pluća. Mango, kajsije, dinja i breskve su odlični izbori voća. Preskočite pilule i beta karoten uzimajte iz hrane.

Rezultati jednog istraživanja 1994. u Finskoj pokazale su da je povećan unos beta karotena smanjio stopu raka. Likopen, još jedna vrsta karotena,  takođe štiti od raka pluća. Likopen kao antioksidant pomaže u odbrani od raka prostate. Paradajz, paradajz proizvodi, guava, lubenice i crveni grejpfrut su veoma dobri izvori likopena.

[adsenseyu1]

2. Jedite jednu porciju lisnatog povrća dnevno

Lisnato povrće poput brokolija, kupusa, kelja, prokelja i potočarke sadrži enzime koji blokiraju kancerogene agense u duvanskom dimu. Uzmite barem jednu porciju ovog korisnog povrća svaki dan.

3. Namirnice bogate selenom

Studija pokazuje da dijetetski suplementi selena (200 mcg) značajno smanjuju učestalost raka pluća. Jedite hranu koja ima u sebi selen. To su brazilski orah, žitarice, beli luk, tunjevina.

4. Jedite hranu bogatu vitaminom E

Vitaminom E bogate namirnice su: Bademi, orasi, semenke suncokreta, avokado, mango i pšenične klice. Vitamin E (tokoferol), antioksidans čuva ćelije pluća. Finska studija je pokazala da ishrana bogata vitaminom E smanjuje  rizik od raka pluća kod pušača za 20%.

[adsenseyu4]

5. Ograničite unos masti

Ograničite unos masti, posebno zasićenih masti koje se nalaze u crvenom mesu i visoko masnim mlečnim proizvodima. Studije pokazuju direktnu korelaciju između raka pluća i unosa životinjskih masti.

Jedite više masne ribe, jer su bogate omega-3 masnim kiselinama koje su dobre masti za razliku od loših zasićenih masti. Konzumirajte losos, skušu, tunjevinu ili pasulj kao zdravu alternativu.

6. Uzimajte dovoljno vitamina C

Pomorandže sadrže vitamin C i folnu kiselinu, kompleks B vitamina. Oba hranljiva sastojka se pojavljuju kao korisni zaštitnici od raka pluća. Namirnice bogate vitaminom C su kivi, krompir i crvena paprika. Asparagus, brokoli i pasulj su dobri izvori folne kiseline.

[adsenseyu1]

7. Redovno vežbajte

Dve novije studije pokazuju da redovno vežbanje može izazvati efekat protiv raka. Pored toga, jedna od studija otkriva da ljudi koji su bili spremniji, imali su manji rizik od raka pluća. Istraživači sugerišu da izlaganje duvanskom dimu može biti jedan od faktora koji doprinose raku pluća. Preporučuje se 30 minuta kumulativne umerene fizičke aktivnosti preko nedelje.

Zaključak:

Najbolji savet za pušače koji žele da smanje rizik od raka pluća je prestanu da puše.

Za nepušača koji žele da se zaštite od ove opake bolesti, savetuje se niskokalorična ishrana na 5-9 porcija voća, povrća i žitarica.

Webtribune.rs

[adsenseyu5][adsenseyu5]

[adsenseyu2]