Naslovnica IZA OGLEDALA Odlučujući kineski udar na dolar i SAD počinje u septembru

Odlučujući kineski udar na dolar i SAD počinje u septembru

[adsenseyu2]

Pošto transakcije neće morati da se vrše preko dolara, kineski juan ima potencijal da postane primarna valuta globalne trgovine.

Jedna od pretnji Rusiji koja se stalno nalazi u vazduhu jeste isključivanje Moskve sa evropskog sistema regulisanja međunarodnih monetarnih transakcija, poznatog kao SWIFT.

Inače, 2013. godine je otkriveno da NSA tajno „prati“ protok novca kroz SWIFT. Čovek se mora zapitati da li je onda u stvari dobro što Rusija više ne namerava da koristi SWIFT, izveštava „Zero Hedge“

Ona je pre oko mesec dana pokrenula svoju alternativu za SWIFT, koja za početak povezuje 91 kreditnu instituciju. To dalje ukazuje na to da je dedolarizacija prilično odmakla, ali i da je Putin ozbiljan kada je u pitanju izolovanje zapadnog platnog sistema.

Postoje dve jasne implikacije da se upotreba novca koristi za prikriveno ratovanje: 1) potez Rusije da prestane sa korišćenjem SWIFT-a, koliko god zapažen i hrabar, neće imati nikakvog efekta osim ako se još neko pridruži Rusiji, 2) ukoliko se neko zaista pridruži Rusiji i njenom alternativnom platnom sistemu, to će samo ubrzati propast dolara kao rezervne valute, koji do sada nije imao alternativu.

Možemo reći da se pojavio dokaz da druga implikacija polako postaje stvarnost pošto je Reuters izvestio da će Međunarodni platni sistem Kine (CIPS), koji već služi za procesuiranje međunarodnih transakcija u juanima, postati zvanično da funkcioniše od septembra ili oktobra ove godine.

Kako navodi Reuters, pokretanje ovog sistema će ukloniti jednu od najvećih prepreka za internacionalizaciju juana i u velikoj meri povećati globalnu upotrebu kineske valute, smanjujući troškove transakcije i vreme obrade.

[adsenseyu4]

Takođe, juan će postati skoro ravnopravan sa ostalim većim globalnim valutama kao što je američki dolar, pošto će CIPS koristiti isti format kao i drugi međunarodni platni sistemi, olakšavajući transakcije.

CIPS će zameniti dosadašnje platne sisteme za juan, koji čine plaćanje u juanima veoma sporim.

Drugim rečima, dok je Zapad koristio svaku moguću provokaciju da pritisne Rusiju da razvije svoj međunarodni platni sistem, on je isprovocirao i Kinu da učini isto. Kina je na taj način poručila svetu da je dolar zamenljiva valuta, dajući zeleno svetlo drugim nacijama (kao npr. nacijama BRICS-a) da zamene SWIFT ruskom ili kineskom alternativom.

[color-box]„Ukoliko sve bude išlo po planu, sistem će biti pokrenut u septembru ili oktobru. Ukoliko i bude nekih odlaganja, sigurno je da će sve biti gotovo do kraja godine“, rekao je izvor koji nije želeo da bude imenovan jer nema prava da se obraća medijima.[/color-box]

Očekivalo se da sistem bude pokrenut 2014. godine, ali je čitava stvar odložena zbog tehničkih problema i mislilo se da neće biti gotovo do 2016. godine.

Bespotrebno je reći da je Kina oduševljena što će imati svoj jedinstveni platni sistem, koji će samo doprineti daljoj internacionalizaciji juana, a koji je u novembru 2014. godine bio među pet najrasprostranjenijih valuta, premašivši kanadski i australijski dolar.

Do sada, slanje juana preko granice je moglo da se izvede samo putem banaka u Hong Kongu, Singapuru i Londonu ili uz pomoć neke druge banke koja ima filijalu u Kini.

„Nesporazumi u trenutnom sistemu se ponekad dešavaju zbog različitih jezika i kodiranja. CIPS je revolucionaran pošto će ponuditi jedinstvenu platformu i pojačati efikasnost“, rekao je Rejmond Jeung, analitičar u ANZ-u u Hong Kongu.

Pokretanje CIPS-a će omogućiti kompanijama van Kine da regulišu transakcije u juanima direktno sa svojim kineskim kolegama, smanjujući broj posrednika.

To takođe predstavlja otežavajuću okolnost za NSA što se tiče praćenja protoka novca.

[adsenseyu1]

Evo kako je Mercator Institute for China Studies protumačio ovaj razvoj događaja:

„Kineska vlada se kreće ka kontrolisanoj internacionalizaciji kineske valute kroz postepenu ekspanziju upotrebe juana u inostranoj trgovini u ulaganjima. U te svrhe, napravljena je svetska mreža za kontrolisanje transakcija i omogućena direktna razmena juana sa drugim valutama. Uspostavljanje nezavisnog platnog sistema za transakcije u juanima i alternative za postojeći SWIFT povećaće autonomiju Kine u odnosu na finansijske strukture SAD“.

[color-box]Pošto transakcije neće morati da se vrše preko dolara, kineski juan ima potencijal da postane primarna valuta globalne trgovine.[/color-box]

Globalna plaćanja u juanima su se povećala za 20,3 % u decembru u poređenju sa prethodnom godinom, dok porast plaćanja u odnosu na ostale valute za isti period iznosi 14,9 %, naveli su u SWIFT-u.

Kina je ubrzala internacionalizaciju juana prethodnih godina. Centralna banka je prošle godine odobrila transakcije u juanima u 10 banaka, povećavajući globalni broj banaka koje mogu da izvode transakcije sa Kinom.

Konačno zapažanje jeste da je Obamina administracija stručno isterala Rusiju i Kinu iz svog platnog sistema, omogućivši pojavu dva nova veća konkurenta po pitanju dominacije platnim sistemima. Svaka čast!

Webtribune.rs