Leto je gotovo nezamislivo bez sočne i ukusne dinje. Kao i njen srodnik krastavac, ona osvežava i hidrira organizam, ali ima i mnogobrojna lekovita svojstva.
Nekoliko francuskih studija potvrdilo je da dinja jača otpornost kože na štetne sunčeve zrake, što je čini pravim prirodnim saveznikom za zdrav preplanuli ten.
Kada je reč o novijim istraživanjima, ona su pokazala da beta karoten iz dinje pomaže u borbi protiv karcinoma pluća, ali i kod raka grlića materice, želuca i bolesti usne duplje.
[adsenseyu1]
Za razliku od drugog letnjeg voća i povrća, dinja obiluje vitaminima C i A. Zbog svog sastava, obilja vitamina i minerala, kao i mnogobrojnih fitonutrijenata, gotovo je nezaobilazna u zaštiti od kardiovaskularnih bolesti i uopšte u borbi protiv starenja.
S obzirom na to da sadrži dosta vode, želatinaste mase i vlakana, poboljšava i probavu, rad bubrega i snižava krvni pritisak.
Biljna vlakna iz dinje povoljno deluju na čišćenje organizma od slobodnih radikala i odlična su pomoć kod nadutosti.
Ako ste na dijeti, ova letnja poslastica je idealna, jer sadrži 88 odsto vode i samo 11 odsto šećera. Zato je dinja veoma dobro niskokalorično osveženje, koje pruža sitost od nekoliko sati.
Onima koji pate od čestih infekcija izazvanih bakterijom ešerihijom savetuje se upotreba osušenih i samlevenih semenki dinje. Dovoljno je da se 21 dan, jednom dnevno, uzima kašika ovog praha rastvorenog u čaši mlake vode.