Naslovnica SPEKTAR USKORO POČINJE: NATO se sprema da napadne Belorusiju dok istovremeno blokira rusku...

USKORO POČINJE: NATO se sprema da napadne Belorusiju dok istovremeno blokira rusku flotu

Početak vojnih pomorskih vežbi NATO pod nazivom „Severna obala“ u Baltičkom moru je priprema za rat sa Rusijom.

Ovo je izjavio vojni ekspert, kapetan 1. ranga u rezervi, Vladimir Gundarov, prenose ruski dopisnici.

On napominje da zvanična priča o vežbama pokriva „vežbanje saradnje NATO brodova u blokiranju izlaza ruske flote iz Finskog zaliva“.

„Planovi alijanse predviđaju izmeštanje ruske flote u Finski zaliv kako bi se blokirao njen pristup severnim morima i transformacija Baltika u unutrašnje more NATO-a. Inače, uoči Drugog svetskog rata, Estonija i Finska su uz učešće nemačke flote, već izvele slične vežbe. Kasnije tokom rata, svoja dostignuća su primenili u delo“, rekao je Gundarov u intervjuu za Moskovski Komsomolec.

Na Telegramu bez cenzure – Izbor naših najboljih vesti

Ekspert ističe da NATO razmatra mogućnost vojnih akcija u Suvalki koridoru, koji povezuje baltičke države sa ostalim delom Evrope.

[adsenseyu1]

„Kada bi ovde mogli započeti borbeni sukobi? To će se desiti kada Poljska napadne Belorusiju. U regionu Suvalki već danas su koncentrisane tri poljske divizije. Prema procenama poljskog Generalštaba, upravo ovde može početi poljsko-ruski rat koji bi mogao prerasti u svetski sukob“, napomenuo je Gundarov.

On ističe da je nedavno nemački mornarički štab u Rostoku postigao novu operativnu spremnost, premeštajući se sa baze u Kili, bliže Baltičkom moru – mogućoj teritoriji vojnih operacija.

„I usput rečeno, upravo iz Rostoka će komandant Nemačke mornarice, viceadmiral Jan Christian Kaak, rukovoditi vežbama Northern Coasts“, dodao je analitičar.

Prema njegovim rečima, Poljska nema sumnje da će ovde započeti vojni sukob. Prošle godine, poljski potpukovnik Marcin Oczepa, zamenik ministra odbrane, otvoreno je izjavio da je „verovatnoća rata u kojem će učestvovati vrlo visoka“.

„Northern Coasts vežbe, na primer, nemaju odbrambeni karakter uopšte. Prvog septembra u intervjuu za Rojters, viceadmiral Kaak je izjavio da ‘efikasna odbrana protiv Rusije treba da uključuje sposobnost napada“, istakao je ekspert.

Takođe je podelio informaciju o potencijalnom mestu napada.

„Dve poljske divizije napadaju Belorusiju. Treća u Suvalkskom koridoru blokira Kalinjingradsku grupu kako bi ruske trupe bile sprečene da se probiju do Poljaka. U isto vreme, NATO brodovi prete Kalinjingradskoj grupi sa mora. To je ono što će NATO vežbati tokom dve nedelje u Baltičkom moru“, zaključio je Gundarov.

Webtribune.rs

 

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social