Ursula fon der Lajen: Želimo da Ukrajina pobedi u ovom ratu, EU mora da smanji svoju zavisnost od ruskog gasa, Rusija više nije pouzdan partner

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas da je uverena da će u Evropskoj uniji (EU) biti odobren novi paket sankcija Rusiji i da ;EU mora smanjiti svoju zavisnost od ruskog plina jer Rusija više „nije pouzdan partner”.

„Uverena sam da ćemo ovaj paket ostvariti. Ukoliko treba dan duže, trebaće dan duže, ali krećemo se u pravom smeru”, izjavila je ona.

Fon der Lajen je navela da su rat u Ukrajini i neophodne sankcije Rusiji „svojevrstan test za ekonomije” i naglasila kako je EU na strani Ukrajine.

Naše vesti bez cenzure samo na mreži VKontakteOVDE 

„Želimo da Ukrajina pobedi u ovom ratu”, istakla je ona.

Ona je navela da EU mora smanjiti svoju zavisnost od ruskog plina i da Rusija više „nije pouzdan partner”.

Predstavnici EU se danas ponovo sastaju kako bi razgovarali o predloženom paketu sankcija Rusiji, a razgovori se očekuju i tokom vikenda.

Fon der Lajen je nedavno predložila da zemlje članice EU postepeno ukinu uvoz ruske sirove nafte, u roku od šest meseci, i rafinisanih proizvoda, do kraja godine, u okviru šestog paketa sankcija EU Rusiji, javlja Rojters, prenosi Beta.

Pratite naše odabrane najbolje vesti bez cenzure na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

Da bi stupili na snagu, predlog moraju da odobre sve države članice Unije, a nespremnost vlada u Mađarskoj i Slovačkoj da podrže embargo na ruska fosilna goriva predstavlja prepreku za jedinstven odgovor EU.

(politika.rs)