Uočen misteriozni objekat sa 20.000-godišnjom orbitom kako se kreće ka nama

planet cosmos3

Istraživači su primetili misteriozni objekat u krajnjim granicama Sunčevog sistema. Ima ekstremnu orbitu, s obzirom da je potrebno 20.000 godina da kruži oko našeg sunca.

Čudno je da objekat menja svoju putanju i kreće se prema Suncu unutar Ortovog oblaka u Kajperovom pojasu. Ni jedan objekat nije nikada viđen da to radi.

Astronomi su otkrili daleki svet, poznat kao L91, kako kruži daleko iznad patuljaste planete Pluton, u krajnjim granicama našeg solarnog sistema. Čini se da je objekat u procesu postepenog menjanja svog puta, i da se kreće prema Suncu unutar Ortovog oblaka u Kajperovom pojasu. Ni jedan objekat nije nikada viđen da to radi.

To je jedan od najekstremnijih objekata ikada otkrivenih, koji kruži oko Sunca izvan uticaja Neptunove gravitacije, najudaljenije planete u Sunčevom sistemu.

Istraživači trenutno raspravljaju o anomalnoj orbiti objekta i pokušavaju da dođu do mogućih teorija.

“Svaki put kada pronađemo još jedan od ovih objekata, dodajemo još jedan deo slagalici,“ kaže Meg Švamb, planetarni naučnik u Gemini opservatorijumu u Hilu na Havajima.

L91 je zvanično otkriven u septembru 2013. godine.

Istraživači su sproveli detaljnu studiju malog dela neba, kako bi uvrstili i opisali objekte koji čine Kajperov pojas.

Prema izveštaju iz Nature, eliptična orbita 91 ne dozvoljava mu da priđe Zemlji više od 50 puta udaljenosti između Zemlje i Sunca.

Na svojoj krajnjoj tački, objekat se nalazi 1.450 astronomskih jedinica od nas. To znači da je njegova orbita ekstremna, i nalazi se dalje od Sunca nego Sedna i 2012 VP113.

Mišel Banister, astronom na Kraljičinom univerzitetu u Belfastu u Velikoj Britaniji, je rekla da su lokacija i putanja zagonetnog objekta ono što ga čini tako “fascinantnim.“

Nejtan Kaib, astronom sa Univerziteta u Oklahomi je rekao: “Ovo je na ivici svega.“

Dok neki istraživači tvrde da je objekat čija je zvanična veličina i masa još uvek nepoznata, možda proteran oko 2.000 astronomskih jedinica od Sunca gravitacionim interakcijama sa Neptunom u dalekoj prošlosti, Konstantin Btigin, sa Kalifornijskog insituta za tehnologiju u Pasadeni tvrdi da neviđena planeta zvana kao Planeta Devet ili Planeta X, možda menja orbitu L91.

Webtribune.rs