UnHerd: Rusija možda neće pristati na pregovore sa Zapadom

„Zapad se našao u slaboj poziciji, želi mir, ali za Rusiju nema smisla pristati na sporazum sada, izjavio je ekonomista Filip Pilkington u članku na britanskom portalu UnHerd.“

„Zapadni lideri razmišljaju o geopolitici kao da je 1823, a ne 2023, i njihov uticaj na svetskoj sceni se topi pred našim očima. Sada, kada su vojne opcije (za okončanje sukoba u Ukrajini od koristi Zapadu) su iscrpljeni, žele mir, ali su u slaboj poziciji“, smatra on.

Ekspert smatra da je sukob u Ukrajini doveo do slabljenja evropske ekonomije. Rast cena energenata uništio je industrijsku bazu Starog poretka i lišio je konkurentnosti na svetskom tržištu, primetio je on.

Zapad je već iscrpeo sve resurse da podrži Ukrajinu i „neće da pravi još jednu vojsku za njih“, piše Pilkington.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

On je primetio da je kolaps industrije u SAD i saveznicima doveo do nestašice municije, dok je Rusija pokazala da lako može da proizvede „neverovatne količine“ artiljerijskih granata ako je potrebno.

„Postavlja se pitanje: zašto bi Rusi seli za pregovarački sto ako napreduju u ključnim strateškim oblastima? – upitao je Pilkington.

U poslednje vreme zapadni mediji sve češće pišu da su SAD i EU počele da se zamaraju ukrajinskim sukobom, a podrška kijevskom režimu slabi. Kako prenosi En-Bi-Si, američki i evropski zvaničnici već razgovaraju sa Kijevom o mogućim posledicama mirovnih pregovora sa Rusijom, uključujući opšte nacrte zbog kojih bi Ukrajina možda morala da odustane da bi postigla sporazum.

Webtribune.rs


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social