ULAZAK U ZAVRŠNU FAZU: Rusija prodala čak 50 milijardi dolara američkih državnih obveznica

putin

Rusija odbacuje polovinu svojih američkih državnih obveznica, skoro 50 milijardi dolara! To pokazuju američki statistički podaci za samo mesec april.

Rusija je obavila veliku prodaju američkih državnih obveznica, u vrednosti od 47 milijardi dolara, i momentalno je pala za šest mesta na listi zemalja koje u svom posedu imaju američke obveznice, pokazali su nedavno objavljeni statistički podaci za april.

Za samo jedan mesec, Rusija je prodala 47,4 milijarde dolara od 96,1 milijardi dolara koje je zemlja imala u američkim državnim obveznicama u martu. Najnoviji statistički podaci koje je objavilo američko Ministarstvo finansija u petak pokazuju da je u aprilu Rusija imala samo 47,7 milijardi dolara u američkoj imovini, zauzevši 22. mesto na listi “glavnih inostranih vlasnika američkih obveznica.“

Kina, koja ima najviše američkih državnih obveznica, takođe je prodala američka sredstva u vrednosti od oko sedam milijardi dolara, od marta do aprila, i sada ima 1,18 triliona dolara uloženih u hartije od vrednosti.

Japan, koji se nalazi na drugom mestu na listi, u istom roku je prodao oko 12 milijardi dolara, ostajući sa samo nešto više od trilion dolara u američkoj kasi. Irska, koja je u aprilu imala 300,4 milijardi dolara, takođe je uspela da se otarasi nešto više od 17 milijardi dolara američkih sredstava.

Državna obveznica je garancija vladina garancija državnog duga sa fiksnom kamatom sa dospećem većim od 10 godina. Državne obveznice isplaćuju kamatu dva puta godišnje.

Masovna prodaja američkih obveznica od strane Rusa usledila je nakon brojnih rundi sankcija koje je Vašington nametnuo protiv Moskve. Kaznene mere usmerene su na neke od najvažnijih sektora ruske ekonomije, ograničavajući američke finansije koje su dostupne ruskim bankama i poslovnim sektorima u svim glavnim sektorima.

Webtribune.rs