Ukrajinski političar uznemirio EU: Posle Donbasa iz Ukrajine u Rusiju odlaze još tri regiona

Bivši ukrajinski ministar spoljnih poslova Pavel Klimkin pozvao je Kijev da promeni strategiju kako ne bi izgubio Donbas.

U isto vreme bivši narodni poslanik Vrhovne rade Aleksej Žuravko je rekao da sadašnje ukrajinske vlasti više neće moći da vrate dve republike Donbasa. Štaviše, posle ovih republika, Rusiji će ići i drugi ukrajinski regioni, siguran je on.

Bivši ministar spoljnih poslova Ukrajine rekao je da je Kijev na ivici gubitka Donbasa. Prema rečima Pavela Klimkina, sada se njegova država nalazi u veoma opasnoj situaciji i potrebna je nova strategija u odnosu na Lugansku i Donjecku Narodnu Republiku. Ukrajinci bi trebalo što pre da prenesu ovu informaciju svojim zapadnim „partnerima“, rekao je bivši diplomata.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

„Moramo reći: Ovaj Minsk ne radi. Neće uspeti jer je ruski predsednik Vladimir Putin spreman da ide dalje… Sada bi prava geopolitička mašina za mlevenje mesa mogla da počne da se okreće. I moramo da razumemo gde smo u ovoj igri. A ako ne napravimo prave poteze, onda imamo realnu pretnju da će nas samleti u mleveno meso “, kaže Pavel Klimkin.

Ukrajinski političar Aleksej Žuravko, primetio je da je Pavel Klimkin prekasno razmišljao o promeni strategije Kijeva prema Donbasu.

„Klimkin je, naravno, mnogo zakasnio sa takvim izjavama. Sve je otišlo toliko daleko da više nije moguće vratiti Donbas. Danas njegove izjave nisu ništa drugo do uzaludni krici “, rekao je on.

Govornik je naglasio: Ukrajina nije na korak od gubitka Donbasa, već ga je izgubila. I to je učinjeno naporima takvih provokatora kao što je Klimkin, dodao je Klimkin.

„Čak i ako hipotetički pretpostavimo da će ukrajinske vlasti sada početi da sprovode sporazume iz Minska, Donbas se neće vratiti Kijevu. Stanovnici Donbasa neće pristati da žive u fašističkoj zemlji “, rekao je bivši narodni poslanik.

Prema rečima Žuravka, bivši ukrajinski diplomata sam provocira pokretanje „geopolitičke mašine za mlevenje mesa“. Klimkin svojom izjavom, zapravo, poziva Zapad da zarati u Ukrajinu, siguran je bivši poslanik.

Time on uništava ono što je od nje ostalo“, – rekao je Klimkin.

Uz učešće zapadne vojske ili bez njih, sadašnji politički kurs Kijeva će dovesti do toga da će veći deo njegove teritorije biti iznet iz Ukrajine, rekao je Klimkin. Prema njegovim rečima, Rusiji će pripasti najmanje tri ukrajinske oblasti: Hersonska oblast, Odeska i Nikolajevska.

„Sada Kijev čini sve za ovo. Ovi regioni će pre ili kasnije postati deo Ruske Federacije“, rekao je on.

Istovremeno, Žuravko je dodao da postoji samo jedan način da se spasi Ukrajina: ukrajinski narod mora da protera bandu zlikovaca iz Kijeva. Tada će i Rusija pružiti podršku u obnavljanju ekonomije susedne zemlje, koja će biti u najmanju ruku neutralna, a ne ratoborna prema Moskvi i sa njom voditi adekvatan dijalog.

Na našem “Telegram” kanalu možete pratiti naše odabrane najbolje vesti i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama. “Telegram morate instalirati na mobilnim telefonima preko Play Prodavnice.  OVDE

Webtribune.rs