Naslovnica SPEKTAR Ukrajina posle pada Avdejevke ubacuje stratešku rezervu u ključnu bitku! Ovo se...

Ukrajina posle pada Avdejevke ubacuje stratešku rezervu u ključnu bitku! Ovo se sprema…

Gubitak Avdejevke kao i inicijativa na Donjeckom i Zaporoškom pravcu, kada je nekoliko sela palo pod rusku kontrolu otvorivši put u unutrašnjost Ukrajine, uticalo je na neke planove ukrajinskog političkog i vojnog vrha da ih požure, jer svako odugovlačenje može da utiče na incijativu na bojnom polju.

Da bi sprečio kolaps odbrane i ruski prodor u centralnu Ukrajinu, palo je nekoliko ključnih gradova Slavjansk, Kramatorsk, Pavlovgrad i Dnjepro.

Kako bi sprečio crni scenario, kabinet predsednika Ukrajine naložio je ukrajinskom generalštabu, odnosno generalu Sirskom, da sve strateške rezervne snage prebaci na prvu liniju fronta, kako bi se u što skorije vreme organizovala demonstrativna kontraofanziva uoči predsedničkih izbora, i bar uspelo delom ili u celini, povratiti izgubljene teritorije, i time da se nanese jak udarac ruskom predsedniku Vladimiru Putinu uoči predsedničkih izbora, i poremeti mu slavodbitni uspeh koji je stvoren zauzimanjem Avdejevke.

Incijativa bi  trebala da bude vetar u leđa, u trenutku kada se rešava sudbina američkog kredita u vrednosti 60 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajine. Upravo uspeh ofanzive trebao bi da omogući da Kongres izađe iz blokade i da usvoji ovaj paket preko potrebne pomoći, što se tiče artiljerijskih granata i ostalih tipova municije koji su preko potrebni ukrajinskoj vojsci na frontu.

[adsenseyu1]

Okvirni problem kredita trebao bi da bude rešen u prve dve nedelje marta, kada bi se očekivao početak ukrajinske kontraofanzive da se zaustavi trend ruskog napredovanja.

Neke obaveštajne informacije ukazuju, da su se ukrajinski predsednik Zelenski, Andrei Ermak član Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu, i general Sirski, odlučili da idu na sve ili ništa,  i da je to poslednji trenutak za spas Ukrajine.

Već sada se nagađa, da bi cena ove kontraofanzive mogla da bude veoma visoka i jako riskantna, jer sa ovom kontraofanzivom, Zelenski i general Siriski će staviti na kocku svu vojsku, i otežati dalju mogućnost ukrajinske odbrane, jer u slučaju propasti, skraćivanje linije fronta i napuštanje velikog dela centralne Ukrajine, postaće neminovnost.

Neki procenjuju, da iza ove odluke stoji demonstracija ofanzivnih sposbnosti ukrajinske vojske, da one nisu zamrle, i da Ukrajina ima sposobnost i snage da izvede treću po redu kontraofanzivu, koja bi kao i ona u leto 2022. trebala da donese određene uspehe u pogledu vraćanja zauzete teritorije.

Kao što smo i naveli, ključ za pokretanje ove ofanzive je američka vojna pomoć u vrednosti 60 milijardi dolara bez kojih Ukrajina u narednih par meseci neće moći da vodi vojne operacije i zadržava rusku vojsku, nego će biti prinuđena na povlačenje i duboku odbranu, uz stalni gubitak teritorije i suočavanje sa porastom ruske vojske, što se tiče brojnog stanja i tehnike u Ukrajini.

Inače, neki znaci sa ruske strane su ukazivali na ovakav scenario, prema kome bi Ukrajina poslala sve svpoje strateške rezerve u ofanzivu koja bi propala, i sa kojom bi se iscrpeli svi ljudski i materijalni resursi, pre pokretanja ruske kontraofanzive, u pravom smislu reči, a ne ograničenih napredovanja kako se to mislilo.

Na kraju, i sam Gerasimov, za koga su proukrajinski mediji na Zapadu i botovi tvrdili da je mrtav, i stradao u napadu na štab Crnomorske flote na Krimu, je računao na ovaj scenario.

U tu svrhu je bila urađena i Surovikinova linija koja je u velikoj meri uticala da se Ukrajina ponaša onako kako je i Moskva predvidela, iako su analitičari imali drugačije poglede na aktuelna dešavanja na frontu.

Inače, pre pada Avdejvke, u onom čuvenom zahtevu za dodatnom mobilizacijom, koja bi uključila sve muškarce i žene od 25 do 60 godina, trebalo je da se prikupi 500.000 ljudi.

(Andrej Mlakar, TV Front)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social