Ukrajina objavila dokumenat o bezbednosti – Rusija to ocenila kao uvod u Treći svetski rat

Kabinet ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog objavio je nacrt Kijevskog sporazuma o bezbednosti, nacrta dokumenta o davanju međunarodnih garancija Kijevu.

Kako se navodi, dokument su predstavili šef kabineta predsednika Ukrajine Andrej Ermak i bivši generalni sekretar NATO Anders fon Rasmusen.

U pripremi nacrta dokumenta učestvovali su zapadni stručnjaci, uključujući bivše i aktuelne političare i naučnike, preneo je Sputnjik.

Uprkos ranije iznetim predlozima, ukrajinski dokument ne predviđa ni neutralni status Kijeva, i učešće Rusije kao garanta bezbednosti zemlje.

“Bezbednosne garancije treba da budu potvrdne i jasno formulisane, one će opisivati niz obaveza koje preuzme grupa garanta zajedno sa Ukrajinom. One treba da budu obavezujuće za izvršavanje na osnovu bilateralnih sporazuma, ali objedinjeni u okviru zajedničkog dokumenta o strateškom partnerstvu pod nazivom Kijevski sporazum o bezbednosti“, navodi se u dokumentu.

Kako je precizirano, sporazum može objediniti “glavnu grupu zemalja-saveznica i Ukrajinu“.

“Ta grupa zemalja mogla bi da uključuje SAD, Veliku Britaniju, Kanadu, Poljsku, Italiju, Nemačku, Francusku, Australiju, Tursku, kao i zemlje severne Evrope i baltičke zemlje, zemlje centralne i istočne Evrope“, navodi se u dokumentu.

Ukrajinski nacrt bezbednosnih garancija predviđa strane investicije u vojno-industrijsku bazu Ukrajine, masovnu predaju oružja i obaveštajnih podataka.

“Najveća bezbednosna garancija za Ukrajinu je njena sposobnost da se brani. Za to su potrebna dugoročna stabilna ulaganja u odbrambeno-industrijsku bazu Ukrajine, velika isporuka naoružanja i obaveštajna podrška od saveznika, intenzivne misije obuke i zajedničke vojne vežbe pod pokroviteljstvom EU i NATO“, precizirano je u dokumentu.

Takođe, nacrt dokumenta predviđa obuke i vojne vežbe u Ukrajini uz angažovanje stranih instruktora i savetnika.

“Koristeći nacionalne i multinacionalne vojne vežbe zemalja EU i NATO, ukrajinske Oružane snage će proći obuku po standardima NATO i u razmerama neophodnim za formiranje efikasnih snaga za odbranu svoje teritorije i rezervnih snaga“, ističe se u tekstu nacrta.

“Bezbednosne garancije ne zamenjuju težnju Ukrajine da se učlani u NATO. Ta težnja je sadržana u ukrajinskom Ustavu i predstavlja suverenu odluku Ukrajine. Takođe Ukrajina stremi članstvu u EU. Učlanjenje u NATO i EU znatno će ojačati bezbednost Ukrajine u dugoročnoj perspektivi. Garancije, koje su danas skicirane, ni na koji način ne podrivaju taj cilj“, navodi se u dokumentu.

Zemlje koje potpišu ukrajinske bezbednosne garancije biće dužne da pruže Ukrajini vojnu pomoć u slučaju agresije protiv nje, navodi se u nacrtu dokumenta.

Nacrt bezbednosnih garancija takođe predviđa moguće učešće Japana i Južne Koreje, koje mogu da podrže garancije koje nisu vojnog karaktera, zasnovane na sankcijama.

“Paket garancija može uključivati regionalne bezbednosne sporazume u Crnom moru sa Turskom i drugim obalnim državama poput Rumunije i Bugarske“, ističe se u tekstu.

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev oštro je kritikovao projekat bezbednosnih garancija za postkonfliktnu Ukrajinu, koji je predstavio Kijev, upozoravajući da će njegova primena postati „uvertira za treći svetski rat“. Medvedev je rekao da je predstavljeni projekat u osnovi jednak proširenju vojne zaštite NATO nad Ukrajinom.

On je upozorio da ako članice bloka ne prestanu da šalju više oružja Kijevu, sukob bi mogao da poraste na drugačiji nivo, da postane manje predvidljiv i da će početi da uključuje sve više zemalja.

„Tada ljudi zapadnih zemalja neće moći da sede u svojim čistim kućama i stanovima, smejući se kako oslabljuju Rusiju koristeći proksije. Sve oko njih će se zapaliti. Njihovi građani će dobiti svoj deo nevolja. Zemlja će bukvalno izgoreti i beton će se istopiti oko njih“, upozorio je Medvedev. Istovremeno, bivši ruski predsednik je priznao da će sve uključene zemlje, uključujući i Rusiju, imati svoj deo nevolja.

***

Poštovani čitaoci – Naše autorske tekstove objavljujemo samo na socijalnoj mreži Vkontakte  i na Telegramu. Budite u toku, pratite nas.

Naš VKontakte kanalhttps://vk.com/id718919389   Naš Telegram kanal – https://t.me/webtribune

(sputnik)