Američki obaveštajci spremili za Rusiju poseban vid ratovanja

Američko oružje, američke obaveštajne informacije i obuka ukrajinskih elitnih specijalnih snaga omogućili su prodore ukrajinske vojske kroz ruske položaje.

Kao i povraćaj teritorija oko i južno od Harkova, objašnjava uspeh kontraofanzive Kijeva italijanski list Korijere dela sera.

Uspešna kontraofanziva ukrajinske vojske se prati s velikom pažnjom u medijima u Evropskoj uniji, iako se s oprezom predočava da to uopšte ne znači da se rat bliži zaokretu i kraju, već se sad čeka kako bi mogla uzvratiti ruska strana, za koju se procenjuje da je i vojno i politički uzdrmana.

Korijere dela sera piše da su od ruskog zauzimanja Krima 2014. Amerikanci i Kijev pokrenuli plan „Koncept operacije otpora“ uz obuku više hiljada vojnika ukrajinskih specijalnih snaga, uz pripremu psiholoških operacija, jačanja diverzantskih akcija u ruskoj pozadini i u samoj Rusiji, lažnih poruka preko „krtica“, dvostrukih agenata, s ciljem da se ruski vojni vrh zavara oko pravih ciljeva pripremanih udara i kontraofanzive.

Jedan zvaničnik američkog ministarstva odbrane je to potvrdio, objasnivši da je specijalnim snagama Kijeva koje nose ime „‘Šaman“ data i obuka za neregulrni, gerilski rat, a američke obaveštajne službe su ih podučile kako da obmanjuju neprijatelja i vode psihološki rat.

Korijere dela sera i drugi mediji smatraju da su za uspeh ukrajinske vojske bili presudni američka obuka, obaveštajni podaci i utvrđivanje ciljeva, a naročito američki dalekometni precizni raketni bacači himars, uz bitno uspešno zavaravanje da će glavni udari biti usmereni na oblast Hersona na jugu, pa su ruski generali tamo povukli glavninu snaga i jako oslabili položaje na severu.

Francuski list „Figaro“ ocenjuje da je ukrajinska kontraofanziva „dokazala Moskvi, ruskoj javnosti, ali i Zapadu da je ukrajinska vojska u stanju da postigne bitne pobede… pa se sad odustalo od tvrdnji da će rat jako dugo trajati i da je nužno odmah krenuti u mirovne pregovore“.

Visoki predstavnik EU Žozep Borelj je danas, posle razgovora u Briselu sa šefom ukrajinske diploatije Dmitrom Kulebom o novoj finansijskoj vojnoj pomoći Evropske unije Kijevu od dve milijarde i 600 miliona evra, potvrdio da će evropskih 27 zemalja nastaviti podršku ukrajinskim vlastima u nastojanju da one ponovo osvoje teritorije koje su zauzele ruske snage.

Holandski ekonomsko-finansijski dnevnik Handelsblad međutim upozorava da se „ruski predsednik Vladimir Putin ne može pomiriti s porazom i moraće da pokaže svu snagu da bi obezbedio svoju vlast“.

Holandski dnevnik zato piše da „Rusiji sledi opšta vojna mobilizacija, a Ukrajini ruska kampanja razaranja“.

„Putin će Ukrajini spremiti paklenu zimu“, piše Handelsblad i navodi da „šef Kremlja može razoriti električnu mrežu, gasovode i električne centrale i Ukrajince ostaviti da se smrzavaju i zato beže u Zapadnu Evropu, koja je i sama usred energetske krize“.

„Sad očekivano zaoštravanje rata za Putina znači da se sve stavlja na kocku“, zaključuje holandski list.

***

Poštovani čitaoci – Naše autorske tekstove objavljujemo samo na socijalnoj mreži Vkontakte  i na Telegramu. Budite u toku, pratite nas.

Naš VKontakte kanalhttps://vk.com/id718919389   Naš Telegram kanal – https://t.me/webtribune

(beta)