UDARNO: Ruske nadzvučne krstareće rakete „Oniks“ preusmerene na baze NATO u Rumuniji, Turskoj i Bugarskoj

Ruska nadzvučna raketa „Oniks“ programirana je i spremna da se nosi i sa kopnenim ciljevima.

Smatra se jednim od najsmrtonosnijih za neprijateljske brodove, ruska krstareća raketa P-800 „Oniks“, koja može probiti ogromnu rupu čak i u trupu nosača aviona, sada se može koristiti za uništavanje kopnenih ciljeva.

Opremljena bojevom glavom težine 300 kilograma, garantovano je da će raketa moći da uništi bilo koji kopneni cilj ili koncentraciju neprijateljskih snaga.

Međutim, mnogo je značajnija činjenica da raketa, koja se zapravo može smatrati taktičkom, ima domet ciljanja preko 600 kilometara. To ga čini veoma opasnim za ruske protivnike.

„Mogu ga koristiti podmornice, površinski brodovi, avioni i kopneni obalski raketni sistemi. To jest, možemo reći da je raketa unifikovana za nosače i za  univerzalne ciljeve“, rekao je generalni direktor i projektant vojno -industrijskog kompleksa Aleksandar Leonov.

Stručnjaci ističu da bi se za zemlje NATO takav korak Rusije mogao pokazati kao vrlo ozbiljna prepreka u raspoređivanju novih vojnih baza i objekata.

„Ako se ranije Alijansa bojala samo za svoje brodove, sada Oniks može pogoditi i kopnene ciljeve. Rumunija, Bugarska, Ukrajina, Gruzija, pa čak i Turska – sada su sve ove zemlje u dometu ruskih krstarećih raketa „Oniks“ i to se ne odnosi samo na crnomorski region, već i na druge delove planete“, napominje specijalista.

Krstareća raketa „Oniks“ ima brzinu do 2,6 maha. Ovo čini njegovo neutralisanje praktično nemogućim sa postojećim sistemima protivvazdušne i protivraketne odbrane u zemljama NATO

Na mreži “Telegram” možete pratiti naše odabrane najbolje vesti i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama. “Telegram morate instalirati na mobilnim telefonima ili desktop računarima a zatim nas pratiti klikom na opciju “JOIN” na dnu ekrana. Tamo možete otići ako kliknete  OVDE

Webtribune.rs