UDARNO: Misteriozni virus se proširio na još 20 zemalja, lekari uplašeni, naučnici ne znaju šta se dešava …

Panamerička zdravstvena organizacija (PAHO) je objavila odgovore na pitanja u vezi sa „misterioznim virusom“ koji je prijavljen kod dece. Njihov stručnjak je detaljno objasnio šta tačno znaju o ovom virusu i kako bi roditelji trebalo da se ponašaju sa decom da ga ne bi dobila.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je 15. aprila 2022. objavila upozorenje o teškim slučajevima akutnog hepatitisa nepoznatog porekla kod dece u Ujedinjenom Kraljevstvu. Od tada, mnoge druge zemlje su počele da prijavljuju iste slučajeve, a ispitivanje se i dalje nastavlja.

Šta je akutni hepatitis?

Hepatitis je zapaljenje jetre. Postoje različite etiologije – ili uzroci – koji mogu dovesti do ove upale, kao što je infekcija ili intoksikacija lekovima ili supstancama. Najčešći infektivni agensi su virusi odgovorni za hepatitis A, B, C, D i E.

Naše vesti bez cenzure samo na mreži VKontakteOVDE 

Kada se zapaljenje javlja brzo i naglo, govorimo o akutnom hepatitisu. U nekim slučajevima, kao kod hepatitisa B, C i D, infekcija može postati hronična. U ovoj situaciji lekari još uvek nisu sigurni u uzrok.

Zašto se izbijanje hepatitisa kod dece smatra neobičnim? Da li je to zbog adenovirusa?

Ovaj događaj je pod daljom istragom SZO, a do sada su laboratorijski testovi isključivali slučajeve poznatog virusnog hepatitisa. U mnogim slučajevima, infekcija adenovirusom je otkrivena kod obolele dece, a veza između njih se istražuje kao jedna od hipoteza za osnovni uzrok, stoji u saopštenju PAHO.

Adenovirus je uobičajen virus koji može izazvati respiratorne simptome ili povraćanje i dijareju. Generalno, infekcija takvim virusima je ograničenog trajanja i ne evoluira u ozbiljnija stanja. Međutim, bilo je retkih slučajeva teških adenovirusnih infekcija koje su izazvale hepatitis kod imunokompromitovanih pacijenata ili pacijenata sa transplantacijom, na primer. Međutim, ova deca ne odgovaraju tom opisu – ranije su bila zdrava.

Pratite naše odabrane najbolje vesti bez cenzure na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

Zbog nepoznatog uzroka bolesti i dalje istrage, trenutno se ne može govoriti o potvrđenim slučajevima hepatitisa kod dece koji nisu povezani sa virusom hepatitisa A, B, C, D ili E.

Prijavljeni slučajevi se odnose na decu sa teškim akutnim hepatitisom kod kojih hepatitis A, B, C, D ili E nije identifikovan. Do 3. maja 2022. godine prijavljeno je preko 200 slučajeva iz 20 zemalja. Velika većina slučajeva je u Ujedinjenom Kraljevstvu. To je bila prva zemlja koja je prijavila slučajeve SZO.

U Americi, slučajevi su prijavljeni u Sjedinjenim Državama, a zemljama u regionu se savetuje da prate situaciju.

Prema Panameričkoj zdravstvenoj organizaciji (PAHO), još uvek ima malo podataka da bi se definisalo da li postoji epidemija, a za sada se globalni rizik smatra malim. Kako još uvek nema izvesnosti o poreklu bolesti, moguće je da postajemo svesni situacije koja je postojala i ranije, ali je prošla nezapaženo jer je bilo malo slučajeva.

Povezanost sa vakcinacijom protiv kovida 19 ne postoji, pošto su sva deca koja su prijavila simptome nevakcinisana. Međutim, u nekoliko slučajeva otkriveno je prisustvo virusa SARS-CoV-2, a ovo je jedna od linija istraživanja zajedno sa drugim kao što je adenovirus.

Koji su simptomi i da li se leči?

Akutni hepatitis ima različite simptome: gastrointestinalne, poput dijareje ili povraćanja, groznice i bolova u mišićima, ali je najkarakterističnija žutica – gde koža i beonjače požute.

Trenutni tretman nastoji da ublaži simptome i da upravlja i stabilizuje pacijenta ako je slučaj težak. Preporuke za lečenje mogu se precizirati kada se utvrdi poreklo infekcije.

Najvažnije je obratiti pažnju na simptome, kao što su dijareja ili povraćanje, i na boju: ako postoje znaci žutice – gde koža i beonjače očiju požute – treba odmah potražiti medicinsku pomoć.

Preporučuju se osnovne higijenske mere kao što su pranje ruku i pokrivanje usta kada kašljete ili kijate da biste sprečili infekcije, koje takođe mogu zaštititi od prenošenja adenovirusa.

(b92)