UDARNO – LAVROV: Ako pošaljete „mirovnjake“ NATO u Ukrajinu imaćete – Rat sa Rusijom

 

Ako mirovnjaci NATO budu poslati u Ukrajinu, počeće direktan sukob između Oružanih snaga Rusije i NATO, izjavio je ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov.

„Naše poljske kolege već govore da na samitu NATO treba doneti odluku o slanju mirovnih snaga u Ukrajinu. Nadam se da im je jasno šta traže. To će biti direktan sukob između Oružanih snaga Rusije i NATO, koji su svi ne samo želeli da izbegnu, već i naglašavali da do njega u principu ne treba da dođe“, istakao je Lavrov.

Ruski ministar je otkrio da Rusija ima dokumente koji dokazuju da je Kijev imao plan da nasilno osvoji Donbas.

„Zaboravlja se, dodao je, i da su ukrajinske vlasti koncentrisale 120.000 vojnika na liniji dodira, da se granatiranje Donbasa naglo pojačalo, da su počeli da javno govore o planu B, a kako se ispostavilo, postojao je takav plan B. Imamo u rukama dokument koji koji potvrđuje opravdanost naših strahova da će direktna agresija početi i da će doći do pokušaja da se Donbas osvoji silom oružja“.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

Lavrov je dodao da građani Rusije imaju i duh i volje da zaštite sopstvenu zemlju i njenu bezbednost.

„Možemo da obezbedimo i pristojan život onim koji žele da žive u Ukrajini, ali sebe smatraju pripadnicima ruske kulture u svim njenim manifestacijama, kao što je to oduvek bilo u susednim slovenskim zemljama“, naglasio je Lavrov.

Šef ruske diplomatije ovako je nastupio nakon što je ruska Crnomorska flota iz okoline Sevastopolja raketama „Bastion“ i „Kalibar“ (plotunom od osam) kod Rovna, na zapadu Ukrajine uništila njenu vojnu infrastukturu. A Varšava napravila spisak od 45 ruskih diplomata „za proterivanje“, što neki moskovski eksperti smatraju najavom ulaska poljske armije u zapadne delove Ukrajine (mnogi Poljaci smatraju Lavov „poljskim gradom“).

Minski politikolog Aleksej DŽermant izjavio je da bi Poljska mogla da pokuša da zauzme deo zapadnih oblasti Ukrajine ako dobije dozvolu od SAD.

Već su se, inače, pojavili video snimci koji pokazuju kako se američka ratna tehnika kreće u blizini graničnog prelaza Bobrovniki u Poljskoj, koji se nalazi u neposrednoj blizini Grodnjenske oblasti Belorusije.

Istovremeno, američka ambasadorka u UN Linda Tomas-Grinfild rekla je u intervjuu za Si-En-En da Vašington ne želi eskalaciju u Ukrajini i ne namerava da šalje svoje trupe. Međutim, prema njenim rečima, druge zemlje NATO mogu same da odluče da li žele da pošalju trupe u Ukrajinu.