UDARNO: Kineske rakete lete ka Tajvanu- Peking ispalio 11 projektila! (VIDEO)

Snimci objavljeni na kineskim društvenim mrežama prikazuju ispaljivanje projektila prema Tajvanskom tesnacu. Više projektila palo je u more oko Tajvana, a tajvanske vlasti tvrde da je ispaljeno 11 projektila.

Snimci su podeljeni preko Weiba bez tačne lokacije, ali neki korisnici kažu da su snimljene na ostrvu Pingtan, prenosi Index.hr.

Jedan od prvih videa koji su objavljeni snimljen je s plaže i prikazuje ispaljivanje projektila.

Projektili lete pravo u more i ne vidi se kopno pa se pretpostavlja da je video snimljen s plaže na istoku ostrva koja gleda na Tajvanski tesnac, piše Skaj Njuz, dodajući da izgled plaže koja se vidi u kretanju kamere odgovara postojećoj fotografiji s javne plaže Tanan Bej, istočno od ostrva Pingtan, s Guglovih karata.

Drugi objavljeni snimci mogu na sličan način da lociraju na ostrvu Pingan, što omogućuje da se s priličnom sigurnošću to ostrvo odredi kao lokacija na kojem su snimci nastali.

Oglasilo se i tajvansko Ministarstvo spoljnih poslova, koje je optužilo Kinu da je, ispaljivanjem raketa u vodama kod ostrva, imitirala Severnu Koreju i pozvalo na uzdržanost, u vreme pojačanih napetosti u Tajvanskom moreuzu nakon posete predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi.

Ministarstvo spoljnih poslova je u saopštenju navelo da je Kina ugrozila bezbednost Tajvana i pozvalo zemlje da podrže ostrvo i, kako je navelo, zajedno brane slobodu i demokratiju.

Prethodno je tajvansko Ministarstvo odbrane saopštilo da je kineska vojska ispalila danas rakete sa ostrva Matsu.

Pelosi je boravila u kratkoj nenajavljenoj poseti Tajvanu, što je naišlo na oštre osude Kine i dovelo do porasta napetosti u Tajvanskom moreuzu.

Otkazani letovi

Na Tajvanu su danas otkazani letovi putničkih avio-kompanija, pošto je kineska mornarica počela vežbu gađanja bojevom municijom u blizini tog ostrva, dan posle posete predsedavajuće Predstavničkog doma Nensi Pelosi Tajvanu.

Najmanje 40 letova sa i do Tajvana je otkazano, navodi Čajna Tajms, a prenosi AP.

Uticaj vežbi na pomorski prevoz robe nije poznat, a svaki poremećaj bi imao posledice po industriju u svetu.

Poštovani čitaoci, naše vesti bez cenzure samo na mreži VKontakte – OVDE Naš VKontakte kanalhttps://vk.com/id718919389

(index.hr, blic.rs)