UBICA NEPRIJATELJSKIH DRONOVA: Ruska razorna „leteća sačmara“ zabrinula Amerikance – VIDEO

rusija dron2

Kompanija „Almaz Antej“, koji proizvodi rakete za čuveni sistem S-400, predstavio je novi dron – automatsku sačmaru sa krilima.

Kako prenosi Sputnjik, eč je o novoj bespilotnoj letelici, razarajuće moći.

Na snimku je prikazano kako navođeno oružje teško oko 20 kilograma obara metu hicima iz „vepr 12“ puške.

„Pilot“ preko vizira dobija snimak kamere pomoću kog nišani, a u vazduhu može da ostane oko 40 minuta.

Dron sleće i poleće oslanjajući se na rep, pa mu ne treba mnogo prostora. Sačmaru ispaljuje veći broja zrna u jednom pucnju što povećava šansu da se pogodi meta u pokretu.

Na američkom sajtu „Fokstrot alfa“ posebno su impresionirani skoro neprimetnim posledicama trzaja na putanju letelice.

Na internetu se nedavno pojavio snimak koji prikazuje dron opremljen puškom u letu, koji u jednom trenutku obara drugi dron.

Reč je o maloj letelici čija namena je da obara druge, uglavnom neprijateljske, dronove. Razvoj je počeo još 2016. godine, a na njemu je radila grupa studenata sa Instituta za avijaciju u Moskvi.

Iako je i ranije bilo pokušaja montiranja vatrenog oružja na dronove, problem je predstavljao trzaj, usled ispaljivanje hitaca, koji je dron činio nepraktičnim i neefikasnim.

Kako navodi sajt Defence.ru, studenti su taj problem rešili konstruišući mehaniazm za stabilizaciju, koji je omogućio poboljšanje preciznosti. Ruski proizvođač oružja Almaz-Antej je, potom, patentirao dizajn i napravio prototip.

Dron je opremljen poluautomatskom puškom Vepr-12, a njime se upravlja pomoću vizira koji nosi korisnik na zemlji. Letelica poleće vertikalno i može da ostane u vazduhu do 40 minuta, a konstruisana je za onesposobljavanje neprijateljskih dronova.

Kako sve to funkcioniše može se videti u snimku koji prikazuje kako dron uništava balon i avion na daljinsko upravljanje.

Savremeni dronovi postaju sve veća pretnja na bojnom polju, budući da se sve češće koriste za bacanje eksploziva na naprijateljske snage.