U SAD će početi problemi, presušile zalihe oružja zbog pomoći Ukrajini

Pentagonu će biti potrebno oko pet godina da obnovi zalihe oružja i municije koje su presušile zbog pomoći Ukrajini, navodi se u istraživanju penzionisanog pukovnika američkih marinaca, saradnika u Centru za strateške i međunarodne studije Marka Kančijana.

Na osnovu otvorenih podataka, eksperti prognoziraju da će biti potrebno pet i po godina da se obnove zalihe sistema „džavelin“, uzimajući u obzir ulaganja u proizvodnju, pet godina za artiljerijsku municiju kalibra 155 milimetara, a za prenosne raketne PVO sisteme „stinger“ – šest godina.

Međutim, kako ocenjuje američki pukovnik, dosadanjim tempom proizvodnje vojne kompanije neće moći da obnove potreban nivo strateških rezervi.

„Nastaviće se sa pružanjem vojne pomoći Ukrajini, ali će popunjavanje zaliha u tom periodu postati sve aktuelniji problem. Ministarstvo odbrane SAD ima mnogo instrumenata za ublažavanje problema praznih skladišta i moraće sve maksimalno da ih iskoristi kako bi se izbeglo slabljenje vojne podrške Ukrajine“, ističe Kančijan.

Ranije je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg priznao da su članice Alijanse, uključujući i zemlje u EU, značajno iscrpele zalihe naoružanja zbog pomoći Ukrajini.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte