U pripremi dramatična ponuda Srbiji i Republici Srpskoj

tzrthg43tgdffdx

Ako se odreknete Kosova i priznate nezavisnost, dobićete Republiku Srpsku, najnovija je ucena koju će Amerika i njeni zapadni saveznici uputiti Srbiji.

– Prištinskim pokroviteljima, pre svih Americi i Nemačkoj, jasno je da nikakvi napori, pregovori ni pretnje neće naterati Beograd da prihvati cepanje Srbije. Zato iz Trampove kuhinje stiže novi „predlog“ kojim bi Srbija ostala bez južne pokrajine, ali bi se zauzvrat proširila preko Drine i ujedinila sa Srpskom – navodi izvor Srpskog telegrafa iz diplomatskih krugova.

Prema ovim informacijama, plan Amera je da prihvate zahteve Republike Srpske, dozvole održavanje referenduma i potom postave ultimatum Srbiji.

– Uslov da se spoje Srbi sa obe strane Drine biće da se Beograd odrekne suvereniteta nad delom svoje teritorije. Pored toga, Beogradu će se „savetovati“ da prihvati ovu ponudu ukoliko želi da sačuva i zaštiti Srbe u južnoj pokrajini, ali i da sačuva crkve, manastire i svetinje – navodi naš izvor.

Da Trampova administracija ozbiljno priprema novi ultimatum, svedoči i Januš Bugajski, istraživač vašingtonskog centra za analizu evropske politike, koji poziva na hitno uključivanje Amerike, koja bi primenila novu strategiju za Balkan.

– Radi sprečavanje političke radikalizacije i etničke polarizacije, koja može da izazove oružane sukobe, hitno je potrebna energičnija strategija za zapadni Balkan koju bi predvodio Vašington – napisao je Bugajski za Juropijan vestern Balkan.

Ovu tezu podržao je profesor američkog univerziteta „Džon Hopkins“ Eduard Džozef, koji je poručio da „posle ubistva Olivera Ivanovića Srbija mora da shvati da mora da odustane od severa Kosova“.

S druge strane, predsednik Milorad Dodik otkrio je da su Amerikanci obećali ukidanje Srpske.

– Ambasadori SAD u Sarajevu obećali su Bošnjacima da će ukinuti Republiku Srpsku, njenu policiju i nametnuti samo jednog predsednika, što Srpska nikada neće dozvoliti – rekao je Dodik.

Govoreći o mogućnostima koje su pred Banjalukom, Dodik je za televiziju Hepi rekao:

– Nisam sa njim (Vučićem) o tome razgovarao, ali ću ga zamoliti da ne odvaja pitanje Republike Srpske od pitanja Kosova.

Odgovor Beograda na Trampovu ucenu biće jedno veliko ne, uveren je politički analitičar Dragomir Anđelković

– Srpsko pitanje treba rešiti u celosti, a ne parcijalno. RS ima pravo na samoopredeljenje, ali ne da se ustupi celo Kosovo, već deo Kosova. Dakle, da se napravi ustupak oko KiM jer ne možemo predati sever i manastire. Sve se to može regulisati međunarodnom konferencijom – ocenjuje Anđelković.

Da je reč o neprihvatljivoj ponudi, uveren je i lider radikala Vojislav Šešelj.

– Republika Srpska ima pravo na referendum, ali Kosovo nema pravo. Bojim se da ljudi koji ne razumeju šta je referendum sve češće govore o referendumu. Kod referenduma je najvažnije kako glasi referendumsko pitanje, a to niko od političara nije još definisao, pa je nemoguće ozbiljno komentarisati – kaže Šešelj.

(Srpski Telegraf)