Verovatno znate za brojne fenomenalne namene sode bikarbone koje prevazilaze njenu u potrebu u kulinarstvu. Ova namirnica vam, između ostalog, može pomoći u održavanju higijene u domaćinstvu i nezi lepote. Međutim, u nekim situacijama je ipak treba izbegavati.
Evo kada soda bikarbona nije idealno rešenje
1. Da li često patite od gorušice? Soda bikarbona je u tim situacijama izuzetno efikasan lek, ali ne treba preterivati. Ako vas često muče ovi problemi, ipak se obratite lekaru.
[adsenseyu1]
2. Iako je soda bikarbona odlična za čišćenje domaćinstva, nemojte je koristiti na posudama od aluminijuma. Može doći do neželjenog dejstva i na posuđu se mogu pojaviti mrlje.
3. Ako stavite samo otvorenu kesicu sode bikarbone u frižider ili je sipate u posudicu, neće biti tako delotvorna u neutralisanju neprijatnih mirisa. Za najbolji efekat je potrebno posuti sodu po poslužavniku i držati ga na jednoj polici frižidera.
Međutim, tako ćete zauzeti veliku površinu u frižideru i biće manje mesta za druge namirnice.
4. Verovatno znate da vam soda bikarbona može poslužiti da ugasite zapaljeno ulje. Međutim, to nije jednostavan postupak. Čak i ako imate u blizini veliku količinu sode bikarbone, ne postoji sigurna razdaljina s koje biste mogli da pospete sodu po tiganju ili šerpi koja gori.
Zbog toga zaboravite na ovu ulogu sode bikarbone i nabavite efikasan aparat za gašenje požara koji će vam uvek biti pri ruci.
5. Soda bikarbona ima brojne korisne primene u nezi tela. Međutim, s obzirom da je alkalna supstanca, ne preporučuje se u lečenju akni. Naime, soda eliminiše prirodne kiseline na koži, čime se stvaraju pogodni uslovi za širenje akni.
6. Možda deluju slično, ali soda bikarbona i prašak za pecivo nemaju isti efekat. Oba proizvoda stvaraju ugljen dioksid u određenim uslovima, čime daju odličnu teksturu pecivima. Međutim, soda bikarbona reaguje sa kiselinama koje se već nalaze u hrani. S druge strane, prašak za pecivo u sebi ima kiselinu.
Zbog toga nisu dobra međusobna zamena.
(Stvarukusa.rs)
[adsenseyu6][adsenseyu5]