TRAMPOV ZAOKRET KOJI PUTIN NIJE OČEKIVAO: 5 ciljeva nove američke strategije u Siriji

bnfswefsefhwekn

Mediji su izvestili da administracija američkog predsednika Donalda Trampa razvija novu strategiju akcije u Siriji koja uključuje primenu sankcija protiv kompanija iz Rusija i Irana koje su uključene u rekonstrukciju Sirije.

Ruski poltikolog Vladimir Bruter objašnjava šta leži iza ove inicijative.

Ranije je severnoamerički kanal NBC rekao da američka strategija uključuje sprečavanje oporavka oblasti gde su prisutni iranski i ruski kontigenti. Vašington takođe planira da nametne sankcije ruskim i iranskim kompanijama koje rade na obnovi Sirije.

Politikolog Vladimir Bruter navodi ciljeve ove strategije.

Prema rečima ovog stručnjaka, SAD će nastaviti da vrše pritisak na Rusiju, uvek i u svakom mogućem pravcu, bez izuzetka Sirije, kako bi postigli niz ciljeva.

Prvo, SAD povećavaju pritisak na Rusiju kako bi sprečili akciju.

Drugo, oni stvaraju prepreke za jačanje pozicija sirijskog predsednika Bašara Asada i iranskog uticaja u Siriji.

“Treći cilj je to da, s ozbiro na to da je obnova Sirije skupa stvar, a nije tajna da bi Rusija volela da se zapadne zemlje priključe, SAD radi sve što može da to zaustavi,“ rekao je on.

Četvrti cilje je da Vašington pokuša da održi unutrašnje tenzije u Siriji i podrži grupe koje su protiv Asada.

“Poslednji razlog je taj da su ove mere deo anti-iranskog programa Bele kuće, koji će se naravno proširiti.

Nije slučajno to što se nekoliko dana govorilo da iranski izvoz nafte treba da bude smanjen na nulu. Ovo je očigledno, a zajedno sa pritiskom u pravcu Sirije, ovo bi trebalo da stvori probleme za Iran, ili bar Vašington veruje u to,“ zaključio je analitičar.

Iran i Sirija su na meti SAD-a, jer su to glavne države koje sprečavaju SAD i Izrael u tome da imaju potpunu hegemoniju nad Bliskim istokom.

Webtribune.rs