Tramp zna da Saudijci mogu da učine sve i zato neće krenuti na njih zbog afere „Kašogi“ – OVO SE KRIJE

tramp

Donald Tramp neće kazniti prestolonaslednika Saudijske Arabije Muhameda bin Salmana za ubistvo novinara Džamala Kašogija. Tramp nije prvi američki predsednik koji zna da Saudijci mogu da učine sve.

“Kralj Salman i prestolonaslednik Muhamed bin Salman snažno negiraju bilo kakvo znanje o planiranju ili izvršenju ubistva Kašogija. Naše obaveštajne službe nastavljaju da procenjuju ove informacije, ali bi se vrlo lako moglo desiti da je prestolonaslednik imao neka znanja o ovom tragičnom događaju – možda jeste, a možda i nije!,“ rekao je Tramp u izjavi objavljenoj u utorak 20. novembra. “SAD nameravaju da ostanu čvrst partner Saudijske Arabije kako bi osigurali interese naše zemlje, Izraela i svih ostalih partnera u regionu. Naš glavni cilj je da u potpunosti eliminišemo pretnju od terorizma širom sveta!,“ dodao je on.

Demokrate, republikanci, globalisti u Evropi, i mnogi drugi ljudi su ostavljeni da sebi postavljaju jedno vrlo jednostavno pitanje: “Šta je sa ljudskim pravima? Šta je sa borbom protiv diktature?“

Nemački Der Spiegel je napisao da su ugovori i dolari Trampu mnogo važniji od ljudskih prava. Tramp daje zeleno svetlo svim autokratama, diktatorima i tiranima, i oni znaju da će on tolerisati njihove ubistvene akcije ako plate dobru sumu novca SAD-u, navodi se u ovoj publikaciji.

Zaista, Tramp voli da se poziva na investiciju od 450 milijardi dolara koju je Saudijska Arabija obećala SAD, od čega se 110 milijardi odnosi na ugovore o naoružanju sa američkim kompanijama. Predsednik SAD-a je takođe rekao da Kraljevstvo kontroliše cene nafte i trećinu svetske proizvodnje nafte. Amerika kupuje ovu naftu.

Petrodolari rešavaju bilo koji problem Kraljevstva

Šta ako se Saudijska Arabija povuče iz petrodolarskog sporazuma iz 1975. godine? U skladu sa tim sporazumom, Saudijska Arabija je morala da kupuje naftu samo za američke dolare i investira višak profita u američki dug. Tokom vremena totalne dominacije Saudijske Arabije, ovaj sporazum je bio neverovatno uspešan i efikasan, i sve zemlje izvoznice su mu se pridružile, što je dovelo do porasta veštačke potražnje za američkim dolarima u svetu. Dolar je obezbedio da SAD dožive ekonomski rast bez presedana.

Depresijacija petrodolara će neizbežno dovesti do rasta cena nafte i povećanja državnog duga SAD-a. To će značiti kraj SAD-a.

Ne tako davno, Tramp je kritikovao Saudijce u svojoj predizbornoj kampanji i saudijski režim nazvao najvećim izvorom terorizma na svetu. Međutim, čim Saudijci zaprete da će se povući iz ugovora o petrodolarima, američki predsednici podvijaju rep.

Oni odmah zaboravljaju na vehabizam i salafizam koji prete Izraelu i sponzorišu međunarodni terorizam. Učešće Saudijske Arabije u napadima 11. septebra je odavno dokazano, ali nijedan američki predsednik nije kaznio Saudijce i nikada neće.

Vladimir Vasiljev, glavni naučnik na Institutu SAD-a i Kanade, rekao je da Saudijska Arabija ostaje američki džoker u borbi protiv Irana. “Malo je verovatno da Amerikanci proglase rat protiv Irana, ali Saudijska Arabija i Iran mogu to učiniti.“

“Verujem da CIA ima pripremljen poseban izveštaj, u kom je jasno napisano da je Džamal Kašogi ubijen po nalogu prestolonaslednika Saudijske Arabije. Zašto to objaviti svetu? Vašington bi mogao da Saudijcima stavi do znanja da bi trebalo da počiste nered i da obećaju da se takve stvari više nikada neće dešavati,“ rekao je Vladmir Vasiljev.

Međutim, Tramp ne može “trošiti svoj međunarodni kapital i levo i desno,“ jer njegov stav u očima Evrope izgleda kao propagiranje međunarodnog terorizma.

Prema rečima Vladmira Vasiljeva, Rusija neće platiti Americi, kao što to čini Saudijska Arabija. Lakše je pratiti principijelnu politiku i naglasiti američku zavisnost od principa dvostrukih standarda na svaki mogući način.

“Neki lideri mogu učiniti sve, dok drugi bivaju kažnjeni ako pokušaju da urade nešto što žele,“ rekao je ovaj stručnjak. “Incident sa saudijskim princem će svima pokazati da SAD demonstriraju dvostruke standarde, naročito u Evropi, na najdrskiji mogući način. Sve nedavne optužbe protiv Rusije, naročito u slučaju trovanja Sergeja Skripalja, su blede u poređenju sa ovim,“ rekao je stručnjak za ruske medije.

Webtribune.rs