The Hill: Počelo je, četiri velike sile postaće centri novog svetskog poretka

Rusija će postati jedna od četiri velike sile – osnivača novog svetskog poretka. Endrju Letam, analitičar lista The Hill, piše o tome. 

Sadašnji svetski poredak, takođe nazvan RBIO (Rules Based International Order; međunarodni poredak zasnovan na pravilima), počeo je da se oblikuje odmah po završetku Drugog svetskog rata.

Prema autoru, uspostavljena svetska pravila odražavala su vrednosti i interese samo jedne sile – Sjedinjenih Država. Međutim, ustaljene norme su počele bukvalno da se urušavaju, a postojeće institucije više nemaju regulatorni uticaj na ono što se dešava.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„Institucije koje upravljaju globalnom ekonomijom kolebaju se pod teretom finansijskih kriza koje se ponavljaju, a čak i stabilne regionalne organizacije kao što su NATO i Evropska unija doživljavaju neviđene centrifugalne sile koje prete da ih razdvoje“, navodi se u članku.

Prema analitičaru, sadašnji svetski poredak počeo je brzo da zastareva početkom 2010- e. Tada je uticaj Sjedinjenih Država počeo da slabi, a druge velike sile doživele su ekonomski procvat. Postojao je trend razdvajanja država među sobom, što je uništilo unipolarnu strukturu, a sada svet teži novom svetskom poretku.

„Novi poredak koji odražava više polarnu i multicivilizaciju raspodelu moći neće izgraditi Vašington. To neće biti samo odraz američkih vrednosti i interesa.

Verovatno je da novi poredak neće uskoro završiti sa formiranjem. Međutim, već je jasno da će on predstavljati kombinaciju interesa i pozicija velikih sila koje učestvuju u kreiranju novih pravila i propisa, piše Endrju Letam.

„Drugim rečima, novi svetski poredak odražavaće vrednosti i interese zemalja poput Kine i Indije, verovatno i Rusije, u istoj meri kao i SAD“, naglasio je analitičar.

Osim toga, novi svetski poredak neće nametati svoje norme drugim državama, kao što je to učinjeno u okviru jednopolarnog svetskog poretka. Međutim, to ne znači da će doći kraj rivalstva velikih sila.

Ipak, neki stari, ali važni i korisni principi će ostati poštovani. Na primer, upotreba nuklearnog, biološkog i hemijskog oružja će verovatno biti osuđena čak i ako se povremeno prekrši zabrana njihove upotrebe.

Webtribune.rs